• Home  /
  • Egészség   /
  • 10 legkárosabb összetevő, melyet jobb, ha kihagysz az étrendedből
10 legkárosabb összetevő, melyet jobb, ha kihagysz az étrendedből 10 legkárosabb összetevő Full view

10 legkárosabb összetevő, melyet jobb, ha kihagysz az étrendedből

Manapság az élelmiszerboltok polcain megtalálható termékek 90%-a feldolgozott, minden tápanyagtól mentes, kétes összetevőkből áll. Az igazság az, hogy ezek az összetevők falatról-falatra mérgeznek minket, függőséget okoznak, és kreatívabbnál kreatívabb reklámkampányok és marketingfogások mögé bújnak el.

Van azonban egy dolog, amiről mindig megfeledkezünk. Teljesen tőlünk függ, hogy mit választunk, csak rajtunk múlik, hogy milyen élelmiszerrel tápláljuk testünket.

Az alábbiakban összeszedtük 10 összetevőt, melyet jobb, ha messziről elkerülünk annak érdekében, hogy szervezetünk a lehető legméregmentesebb legyen.

Tipp: Ne megijedjünk, ne rettegjünk, hisz nem ez a cél. A cél az, hogy tudatosan kezünkbe vegyünk életünket, táplálkozásunkat, és olyan táplálékokkal TÁPLÁLJUK testünket, szervezetünket, melyet megérdemel. Vegyük a bioboltok, a kis termelők felé az irányt, és ott se vegyünk mindent készpénznek: ellenőrizzük le mi magunk az összetevőket! Lehet, hogy a biotermékek drágábbak, de egy egészségesebb életre nyújtanak garanciát, és hosszútávon „visszahozzák” az árukat. Hiszen mi lenne jobb befektetés, mint az, amit a saját egészségünkért teszünk?

1) Sodium Benzoate (Nátrium-benzoát, E211)

10-legkarosabb-osszetevoSzéles körben használják élelmiszerek tartósítására, mert lehetetlenné teszi a penész és a gomba kialakulását, bár nem öli meg sem a baktériumokat, sem a gombákat. Amikor C vagy E vitaminnal együtt alkalmazzák, akkor egy rákkeltő anyagot, a benzolt hozzák létre (benzene). A nátrium-benzoát elvonja a mitokondriumtól az oxigént, valamint kapcsolatba hozható a gyermekeknél fellépő hiperaktivitással is.

Miben található meg?
Gyümölcslevekben, savanyúságokban, előre elkészített saláta öntetekben, fűszerekben.

2) BHA és BHT (butil-hidroxi-anizol (E320) és butil-hidroxi-toluol (E321))

10-legkarosabb-osszetevoOlyan tartósítószerek, melyek hatékonyan gátolják a zsírok és az olajok avasodását. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet kijelentette, hogy a BHA és a BHT „meglehetősen nagy valószínűséggel elősegítik az emberi szervezetben a rák kialakulását.”

BHA: bár az élelmiszerekben antioxidáns tulajdonsága bizonyítható, mely kizárólag akkor érvényesül, ha önmagában alkalmazzák, C-vitaminnal együtt fogyasztva szabad gyökök keletkeznek, melyek roncsolják a szöveteket.

BHT: szintén kettős természetű. Egyes rákfajták kialakulását gátolhatja, míg más rákfajták kialakulását elősegíti. Számos országban már betiltották, például: Svédország, Japán (1958), Ausztrália.

Ugyanazt a hatás, amely miatt alkalmazzák őket, elvégzi az E vitamin is, ezzel gyakrabban találkozhatsz, ha bioboltokban vásárolt termék összetevőit böngészed.

Miben található meg?
Chipsekben, zsírokban, szalonnában, vajban, müzlikben, félkész krumplipürékben, tartósított, előrecsomagolt húsokban, sörben, péksüteményekben, desszertekben, rágókban, és más ételekben.

3) MSG (Nátrium-glutamát, monosodium glutamate, mononátrium-glutamát, E621)

10-legkarosabb-osszetevoRendkívül széles körben alkalmazott ízfokozó, az egyik legáltalánosabban alkalmazott élelmiszer-adalékanyag, az ázsiai konyha is előszeretettel alkalmazza.

AZ MSG károsítja az étvágy szabályozásáért felelős részét az agynak, így megszűnteti a „tele vagyok” érzését, valamint leptin problémákat okoz. Excitotoxinként ismert, olyan vegyi anyag, mely a dopamin túltermelést idéz elő, ezáltal (drog) függésszerű élményt hoz létre. Elősegíti a májgyulladás kialakulását és a diszpláziát.

Miben található meg?
Konzerves és dobozos levesekben, levesporokban, fagyasztott készételekben, konzerves készételekben, gyorséttermi ételekben, kínai ételekben, salátaöntetekben.

4) Mesterséges édesítőszerek

10-legkarosabb-osszetevoBár a cukor helyettesítőjeként használják őket, a mesterséges édesítők a legfrissebb kutatások szerint módosítják a beleinkben található baktérium-kolóniákat, ezáltal növelik a cukorbetegség és az elhízás valószínűségét.

Egy másik kutatás szerint pedig azok a nők, akik huzamosabb ideig napi két diétás üdítőt fogyasztanak el, 50%-kal nagyobb eséllyel hunynak el szívbetegségben. Gyakran használt mesterséges édesítők: aszpartám, glicerin, HSH, izomalt, laktit, maltit, polidextróz, szacharin, szorbit.

Miben található meg?
Alacsony kalóriatartalmú joghurtokban, ízesített vizekben, gyümölcslevekben, diétás üdítőkben.

5) Kálium-bromát (Potassium Bromate)

10-legkarosabb-osszetevoOlyan élelmiszer adalékanyag, mely például a kenyérsütés során használnak, a tészta lágyítása és fehérítése céljából. Rákkeltő tulajdonsága miatt már több országban betiltották, mint például Kanada, Brazília, vagy Kína. Leginkább a vese- és a prosztata daganatos elváltozatásait segíti elő. Bár a sütés során a kálium-bromát legnagyobb része lebomlik, eredmények igazolják, hogy a kész péksütemények és kenyerek is tartalmaznak nyomokban maradékokat.

Miben található meg?
Gyorséttermi szendvicsekben, zsömlékben, félkész fagyasztott pizzákban, péksüteményekben.

6) Acrylamide (Sodium Acrylate Copolymer)

10-legkarosabb-osszetevoAz acrylamide egy rákkeltő vegyület, mely a magas hőfokon történő feldolgozás melléktermékeként jön létre.

Miben található meg?
Olyan élelmiszerek, melyeket 120 Celsius fok feletti hőmérsékletet elérik. Sült ételek, például a burgonyaszirom és a hasábburgonya. A cigarettafüst szintén tartalmaz acrylamide-ot.

7) Nátrium-nitrit és Nátrium-nitrát (Sodium Nitrite (E250), és Sodium Nitrate (E251))

10-legkarosabb-osszetevoA nátrium-nitrit a nátrium salétromossavas sója. Különböző színek fixálására, élelmiszerek, főleg hús- és halételek tartósítására használják, mert meggátolja a Clostridium botulinum nevű baktérium elszaporodását. Az EU-ban kizárólag a konyhasóval keverve használható (NaCl).

A gyomorba került nitritek az ott jelenlévő fehérjékkel rákkeltő nitroaminokat képezhetnek. Az emlősök szervezetébe kerülve mérgezést, halált okozhat. Patkányoknál 180 mg/testsúlykg 50%-ban halált okoz, az embernél ez 71 mg/testsúlykg.
„Kísérletek igazolni látszanak a nitritekkel kezelt húsok fogyasztásának mennyiségének, és egyes ráktípusok gyakoriságának kapcsolatát.” /Forrás: Wikipedia/

A nátrium-nitrát egy nátrium só, adalékanyag, melyet például műtrágyákban használnak. Savas környezet és hő hatására nátrium-nitritté alakulhat, melyből rákkeltő nitroaminok képződhetnek.

Miben található meg?
Húsfélék, pizzák, sajtok, kolbász, hot dog, szalonna, dobozos levesek húsaiban.

8) High Fructose Corn Syrup (HFCS), magas fruktóz tartalmú kukorica szirup

10-legkarosabb-osszetevoFeldolgozott és finomított cukor, melyet a kukoricából vonnak ki. Fogyasztása hozzájárul a cukorbetegség, a kóros kövérség, a májelzsírosodás, a vesebetegségek, a magas vérnyomás és a keringési betegségek kialakulásához.

A HFCS fő forrása az üdítőital, a diétás üdítők. A diétás üdítők az USA-ban akkor terjedtek el, amikor nagyon megemelkedett a szívinfarktusok száma és ezt a magas zsírfogyasztással hozták összefüggésbe. Elterjedtek a zsírszegény, de ízetlen élelmiszerek. Ugyanebben az időben Japánban 1966-ban feltalálták a répa- és nádcukornál sokkalta édesebb ízű és jóval olcsóbb, kukoricából (egyébként génkezelt és ezáltal is káros hatású kukoricából) készülő folyékony édesítőszert. Az USA-ban 1975 óta használják. Előnye az olcsósága, ezért kezdték ezzel édesíteni a diétás üdítőitalokat, mondván, hogy azokban jóval kevesebb a cukor. Majd szinte minden élelmiszert ezzel (is) ízesítenek. Így még akkor is bőven kerül a szervezetbe fruktóz, ha valaki nem iszik üdítőket.

Míg a gyümölcsök fruktóz tartalma nem káros, mert a gyümölcsök tartalmazzák azokat az anyagokat, amelyek semlegesítik a fruktóz káros hatását, addig az érett gyümölcsök fruktóz tartalma már számottevő. A gyümölcslevek pedig ugyanolyan károsak, mint az üdítő italok.

Különösen káros a glukóz és a fruktóz együttes fogyasztása, mert a glukóz önmagában nem káros, de növeli a fruktóz által okozott inzulinrezisztenciát. (Érett gyümölcs megcukrozva, cukrozott gyümölcslevek!) (Forrás: antalvali.com)

Miben található meg?
Üdítők, édesség, gyümölcslevek, feldolgozott gabona, kávé szirupok, fűszerek.

9) Brómozott, brómtartalmú növényi olaj (Brominated Vegetable Oil, BVO)

10-legkarosabb-osszetevoA brómozott növényi olaj egy olyan adalékanyag, mely meggátolja, hogy a mesterséges ízesítők különváljanak a folyadék többi részétől. Főleg sportitalokban és üdítőkben található meg. Amerikában még legális, az EU-ban, Japánban és Ausztráliában pedig már betiltották, mivel bőrelváltozásokat, memóriazavarokat, idegrendszeri rendellenességet és egyéb, brómmérgezésre utaló tüneteket okozhatnak.

A Pepsi egy aláírásgyűjtés hatására 2013-ban bejelentette, hogy kivonja a Gatorade-ből a BVO-t, bár a az itthon is beszerezhető Mountain Dew gyártásánál továbbra is használják. Ennek hatására nemrég a Coca Cola is a tettek mezejére lépett, és bejelentette, hogy a Fanta, a Fresca és a Powerade gyártásánál is igyekeznek mellőzni az anyagot. Várhatóan 2014 év végére teljesen száműzik belőlük a BVO-t. Reméljük így valóban tesznek.

Miben található meg?
Üdítőkben és sportitalokban.

10) A kék, a zöld, a piros és a sárga

10-legkarosabb-osszetevoA különböző mesterséges színezőanyagok, is szoros összefüggésben állnak például a pajzsmirigy-, mellékvese-, húgyhólyag- és veserák, illetve az agyi tumorok kialakulásával.

Miben található meg?
Színes cukorkákban, müzliben, csokiszeletekben, gyümölcslevekben, sportitalokban.

Forrás: collective-evolution.com, wikipedia.org

Leave a comment