• Home  /
  • Tudomány   /
  • A 2014-es év legnagyobb tudományos felfedezései
A 2014-es év legnagyobb tudományos felfedezései A 2014-es év legnagyobb tudományos felfedezései Full view

A 2014-es év legnagyobb tudományos felfedezései

Ne hagyd, hogy elvakítsanak a trendi app-ok, vagy a csilli-villi új kütyük. Az év legnagyobb tudományos felfedezései nem azok, melyek körül nagy csinnadrattát csapnak, hanem azok, melyek hosszútávú hatással bírnak.

A legtöbb felfedezés olyan területeken történt, melyek óriási nagy hatással vannak életünkre már most is. Némelyik azonnal érzékelhető, némelyek viszont olyan változások előidézői, melyek évtizedek múlva csúcsosodnak csak ki. Ennek szellemében, és nem fontossági sorrendben, íme, nanotechnológiától az űrkutatásig: 2014 legnagyobb tudományos felfedezései.

1. DNS nanorobotokat fecskendeztek élő csótányokba
Kutatók DNS nanorobotokat fecskendeztek élő csótányokba. Kép: Tom Spinker/Flickr, CC BY-NC-ND
Kutatók DNS nanorobotokat fecskendeztek élő csótányokba. Kép: Tom Spinker/Flickr, CC BY-NC-ND

A nanotechnológia egy olyan, igen intenzíven fejlődő kutatási terület, melynél az anyagot molekuláris szinten módosítják. Ez az orvoslást egy egészen új szintre emelheti, hiszen a nanorobotok a beteg szervezetbe fecskendezve olyan funkciókat tudnak ellátni, melyekre az nem képes: például kigyógyítani az éppen fennálló betegségből.

2014 februárjában kutatók egy csoportja bejelentette, hogy szilíciumalapú számítógépek logikai műveleteinek elvégzésére képes, DNS-ből készült nanoméretű szerkezeteket ültettek be élő rovarokba. A DNS számítógépek egy kvázi origami művelet elvégzésével „összehajtogatják” magukat, közlekednek az emberi testben, és kommunikálnak egymással, illetve a rovar sejtjeivel. Gyógyszerek csomagolhatóak beléjük, illetve olyan feladatokat hajthatnak végre, mint például a rákos sejtek megtámadása, likvidálása.

2. Nanocsöveket növelik a növények életfolyamatainak hatásfokát

A nanocsövek olyan nagy szénmolekulák, melyek szokatlan hő- és elektromos tulajdonságokkal rendelkező csöveket formálnak. 2014 márciusában egy MTI-s és CalTech-es kutatókból álló csoport egy új eljárást prezentált sikerrel: szén nanocsöveket juttattak növények kloroplasztiszába (kloroplasztisz: a fotoszintézist végző növényi és eukarióta algasejtekben található sejtszervecskék), ezáltal növelve életfolyamataik gyorsaságát és hatásfokát.

A kutatók bizonyítani tudták, hogy a növények képesek lehetnek arra, hogy érzékelőként használják őket szennyező anyagok nyomon követésére, mint például a nitrogén-monoxid; növelni tudták a növények fotoszintézis aktivitását, valamint fokozták a növény regenerációját, amely lehetővé teheti a növényi energia hasznosítását üzemanyagként.

Bár a gyakorlati alkalmazástól még fényévekre vagyunk, a lehetőségek rendkívüliek, kezdve az üzemanyagként való hasznosítástól egészen addig, hogy az utcán lámpák helyett növények világítsanak éjszakánként.

3. Apró robotok az emberi véráramban

Német kutatók aprócska robotokat kreáltak, melyek képesek az emberi véráramban úszni, szövetkárosodásokat javítani, illetve gyógyszert szállítani is. A tudósok legnagyobb kihívása a vér viszkozitása volt, hiszen ez nem csak akadályozza a mozgást, de a sebességtől függően különböző méreteket is ölt. A problémát úgy oldották meg, hogy kagyló-formájú mini-robotokat hoztak létre, melyeket külső mágneses tér hajt előre. A robotok számtalan orvosi szerkezet megalkotásához bizonyulhatnak sziklaszilárd kiindulópontnak.

4. Mikrochip segítségével újra használja karjait a lebénult férfi

Ian Burkhart újra használja a lebénult kezét gondolatai segítségével. Kp: Ohio State University Wexner Medical Center

Az implantátumok megreformálják jóformán a komplett egészségügyet, a betegségek kezelési módjait. 2014 áprilisában Ohio állambeli kutatók bejelentették, hogy mikrochip implantátum segítségével egy lebénult ember újra képessé vált karjai használatára.

10 év kutatás és fejlesztés után a Neurobridge névre keresztelt szerkezet képes agyi minták alapján stimulálni az izmokat. A felfedezés azon kívül, hogy bénult emberek milliói bizakodhatnak, arra is reményt ad, hogy egy nap gondolatainkkal legyünk képesek kontrollálni a körülettünk levő legkülönbözőbb szerkezeteket.

5. Orrából kivett sejtek segítségével jár újra a lebénult férfi

A biotechnológia olyan régóta fennálló egészségügyi problémákra adhat megoldást, melyeket eddig visszafordíthatatlannak gondoltunk. Egy orvosi csapat a beteg férfi orrából tenyésztett, a szaglóideget körülvevő sejteket a gerincvelőbe ültette. A beültetett sejtek növekedésre és újbóli kapcsolódásra stimulálták a sérült idegeket, ezáltal újra képessé téve a beteget arra, hogy bár egyelőre csak járókerettel, de lábra tudjon állni, és járjon. Tehát az idegrendszerben okozott kár úgy tűnik, hogy immáron visszafordítható.

6. Pilóta nélküli drónok a házhozszállítás új módja?
Pilóta nélküli drónok - Kép: Don McCullough/Flickr, CC BY
Pilóta nélküli drónok – Kép: Don McCullough/Flickr, CC BY

A pilóta nélküli drónok egyre több feladatot látnak el, főleg, ha felügyeletről és ellenőrzésről van szó. Az alábbi Kínában végzett kísérlet a drónok házhozszállításban potenciálisan betöltött szerepét vizsgálja, mely mögött természetesen komoly üzleti érdekek húzódnak meg.

2014 augusztusában már a Google egy drón segítségével kézbesített csokoládészállítmányt, év végére pedig különböző cégek, mint az Amazon, a DHL sorban álltak, hogy a házhozszállítós drónokat tesztelhessék.

7. Önmagát összeszerelő minirobot-sereg

A robotok már így is igen fontos szerepet töltenek be életünk számos területén, ám ha csoportokba állítjuk őket, még ennél is sokkal többet tehetnek. 2014 augusztusában Harvardi tudósok nyilvánosságra hozták, hogy létrehoztak egy 1000 mini-robotból álló „sereget”, mely képes önmagát előre programozott alakokba összeszerelni.

Az út vége még messze, de ez számos területen nyitja meg a kapukat, mint például az építőipar, és annak forradalmasítása.

8. 3D nyomtatók feszegetik a határokat
3D nyomtató munka közben. Kép: Jonathan Juursema/Wikimedia Commons, CC BY-SA
3D nyomtató munka közben. Kép: Jonathan Juursema/Wikimedia Commons, CC BY-SA

A 3D nyomtatás mára már egy egyre szélesebb körben alkalmazott és bevált technológiának mondható, de az idei évben elért fejlesztések jóval meghaladták az elvárásokat.

Eredmények, melyet 2014-ben sikerült a 3D nyomtatásnak felmutatnia: Amszterdamban egy egész ház nyomtatását és felépítését kezdték meg 3D nyomtató segítségével, míg princetoni kutatók olyan nyomtatót hoztak létre, mely öt különböző anyagból tud nyomtatni, ezáltal képessé vált például kontaktlencse létrehozására is.

Ezen kívül először állítottak elő laboratóriumban olyan működőképes háromdimenziós agyszövetet, melyet két hónapon át sikerült életben tartani. Ezek az eredmények felgyorsíthatják az Alzheimer-kór és más betegségek gyógyítására alkalmas készítmények kifejlesztését.

9. Az űrkutatás következő lépése – üstökösre szálltunk
Alkotói benyomás a Rosettáról. Kép: ESA/ATG medialab
Alkotói benyomás a Rosettáról. Kép: ESA/ATG medialab

Egy tízéves utazást követően 2014-ben az Európai Űrügynökség Rosetta névre keresztelt szondája landolt a 67P/Csurjumov–Geraszimenko nevű üstökös felszínén, és műszereket helyezett el rajta. A felszínére juttatott szonda most az onnan származó anyagokat elemzi.

Eközben a Mars-kutatás is halad tovább a maga útján, az indiai Mangalyaan szeptemberben pályára állt a Mars körül, decemberben pedig a NASA sikeresen útjára indította az Orion-t, mely az első lépés a Mars felszínének emberek általi vizsgálatára.

10. A zöld energia és a tiszta víz kérdése

A szükség találékonyságot teremt. Minél nagyobb a szükség, annál fontosabb az őt követő feltalálás. Ez esetben a szükség az, hogy a világon milliók számára nincsen elérhető tiszta víz. A megoldást keresők kihívása pedig az, hogy ezt úgy oldják meg, hogy a megoldás olcsó, egyszerű, és mindenki számára elérhető legyen.
A 2014-es évben Svájcban álltak elő egy említése méltó találmánnyal, mely a Napraforgó nevet viseli. A hordozható készülék napfényből elektromos áramot generál, valamint ezzel egy időben fűtést, hűtést és tisztított vizet is biztosít.

Források: iflscience.com, sg.hu, mrns.hu

Leave a comment