A diéta – egy orvos szemszögéből A diéta – egy orvos szemszögéből Full view

A diéta – egy orvos szemszögéből

A diéta témája sok helyen, sokszor, sokféle formában elhangzik. Diéta alatt egy olyan módszert értek, ami egy előzetes vizsgálattal (anyagcsere vizsgálat – MORA III típusú biorezonanciás géppel) megállapított, a panaszok hátterében meghúzódó, élelmiszerrel kapcsolatos zavart jelent. Vagyis nem egy önkényesen kiválasztott diétáról van szó, hanem a panaszok (panasz bármi lehet, nem csak emésztőrendszeri probléma) hátterében meghúzódó alapélelmiszert keressük meg.

Alap élelmiszer az az élelmiszer, ami a probléma gyökerét alkotja, az az élelmiszer, amire a tünetek (több tünet esetén, akár az összes tünet) időrendi sorrendben felfűzhetőek.

Ezzel az alkalmazott diétával a hivatalos orvoslás által gyógyíthatatlannak tartott, vagy ideig-óráig tünetmentes állapotban tartott, de folyamatosan kiújuló betegségek úgy tudnak eltűnni emberekből, mintha soha nem léteztek volna. Ilyen például az asztma, a magas vérnyomás, ekcéma, psoriasis. Természetesen ezalatt nem azt értem, hogy minden asztmás, magasvérnyomásos, stb. betegségben szenvedő ember ezzel az egy technikával meggyógyítható!

Gyakran ‘orvosi ésszel’ felfoghatatlan, hogy mi lehet, vagy van-e egyáltalán kapcsolat mondjuk a foltos hajhullás és az elfogyasztott étel között.

Szeretném még az elején leszögezni, hogy a fent említett példák szenvedő alanyai mind egytől egyik sorozatos kivizsgálásokon (vérlabor, hasi ultrahang, ilyen-olyan terhelések, belgyógyászati kivizsgálások sora) vannak túl, melyek eredménye negatív. Legalább is a szokásos ételintolerancia vizsgálatok nem jeleznek semmit. Fontos, hogy semmiképpen sem a kollégák munkáját kritizálom, hiszen a nálam megforduló páciensek leletei átgondolt, megfontolt, segítőkész szándékot tükröznek.

De mégis, egy olyan módszerrel, ami – őszintén megvallva – nevetségesen egyszerű, mondhatni ‘primitív’ megoldást ad, ‘csodát’ lehet tenni.

Rögtön felmerül az emberben, hogy vajon súlyos betegségben is működhet-e? Persze, hiszen minden betegség súlyos, annak mindenképpen, aki szenvedő alanya egy folyamatosan visszatérő arcüreg gyulladásnak, hasmenésnek, légcsőhurutnak, vagy migraines fejfájásnak.

És hogy mi lehet az az egyszerű, olykor primitívnek tűnő megoldás, ami sok búra, bánatra gyógyírt adhat? Mi lehet ez a módszer, ami lehetőség a jobbminőségű életre? Nem más, mint egy megfelelő diéta.

A diéta – egy orvos szemszögébőlEz a diéta nem tartozik egyik ‘vallási felekezethez’ vagy ‘politikai párthoz’ sem. Ennek a diétának nincs neve. Ez nem fogyókúra. Ez a diéta nem olyan, hogy 200-300 élelmiszert végigvizsgálunk és a végén 50-60 összetevőt nem lehet fogyasztani. Ennél a diétánál nincsen éhezés, nincs olyan számunkra nem kedvelt dolgokat kell napokon keresztül enni.

Ez a diéta arról szól, hogy nem eszem meg azt, ami a panaszaim hátterében áll. De úgy, hogy priorizálunk. Vagyis addig vacakolunk a diétás vizsgálat során, míg a probléma gyökerét meg nem találjuk, ami rendszerint egyetlen egy élelmiszer-féleség kihagyását jelenti.

Az elkövetkezőkben jó alaposan átbeszéljük ezt a diétát, de ellőtte egy-két példával szeretném szemléltetni, hogy miről is beszélek.

Járt hozzánk a rendelőbe egy idősebb hölgy, aki rengeteg betegségben szenvedett. Cukorbetegség, magasvérnyomás, érszűkület, asztma, elhízás. Mindezek évtizedek óta kínozták. Gyógyszerekkel jól egyensúlyban volt tartva. Azért jött, mert élettere egyre jobban beszűkült a sok betegség, a sorozatos gyógyszerszedés miatt. Asztmája már annyira kínozta, hogy szinte az utcára sem tudott kimenni fulladás nélkül. További gyógyszert nem tudtak már neki javasolni. A teljes repertoár bevetésre került.

Az első kezelés ez a szóban forogó vizsgálat és a hozzátartozó terápia volt.

Szegény annyira asztmás volt, hogy a barátnője kutyájának már a puszta látványától fulladt. Az, hogy megsimogassa vagy perceket egy helyiségben tartózkodjon vele, az szóba sem jött.

Megtörtént a diétás vizsgálat, kiveséztük a problémát alaposan.

Tíz nap múlva jött ismét a rendelőbe, ugyanis a betervezett kezelésekhez készültünk elő.

Mosolyogva meséli, hogy „Doktor Úr nem fogja elhinni mi történt velem a hétvégén.” A hétvégét a ‘kutyás barátnőnél’ töltötte. Reggel meglepetten tapasztalta, hogy a kutyus az ágyán, a lába tövénél aludt. Nem fullad. De még csak nem is tüsszögött. A barátnője és családja is összeszaladt, és együtt csodálkoztak a számukra nem mindennapi látványon. A hétvége kutyával, de asztma gyógyszer igény nélkül telt! Majd a hölgy csendesen hozzátette: „De a diétát milliméter pontossággal betartom”.

Eltelt újabb hét. Ismét jött a hölgy. A korábbi jelent közöttünk megismétlődött azzal a különbséggel, hogy most a cukorgyógyszerből kellett 10 egységet elhagyni, mert a mért értékek alapján esztelenség lett volna azt az adag inzulint beadnia, amit korábban.

Azóta is szívesen gondolok vissza a hölgyre, mert azért az még mifelénk is ritka, hogy 10 nap – 2 hét leforgása alatt ilyen drasztikus változás következzen be egy egyszerű diétától.

A korábbiakhoz hasonló örömben volt részem a következő diétázók esetében is.

Fiatal apuka, aki tetőtől talpig ekcémás volt, olyan fényérzékenységgel, hogy csak felhős időben, vagy sállal, kesztyűvel felszerelkezve mert az utcára menni, jött vizsgálatra. Hasonlóan az előzőkhöz, leleteiben semmi említésre méltó nem volt olvasható. Végigjárta a szokásos utat, tetőtől talpig kivizsgálták. Sehol semmi. Egyedül a bőrgyógyászaton kapott krémekkel volt elviselhetőbb az élete.

Megtörtént a diétás vizsgálat, ami szintén annyit jelentett, hogy megkerestük a panaszai hátterében meghúzódó alapélelmiszert.

Elmondása alapján ekcémája már gyermekkora óta megvolt, hol erőteljesebben, hol kevésbé látványos tünetek formájában. A diéta hatására a bőre letisztult, vörössége, szárazsága, és nem utolsó sorban a viszketése is csökkent. Problémája bár 100%-ban a diétától nem múlt el, ugyanakkor azt gondolom, hogy egy olyan problémánál, ahol az akadémiai orvoslás a legjobb szándéka ellenére sem tudott segíteni, igen szép eredményt értünk el. A történethez hozzá tartozik, hogy bár nagyon elégedett volt az eredményekkel – gondolhatják egy 30 éve semmire nem reagáló ekcéma kezdett látványos és stabil javulásba – de azt szerette volna, ha nem állunk meg ennyinél. Ezért nála a kezelések homeopátiával egészítettük ki, ami hál’ Istennek, szintén további jó eredményeket hozott.

Egy év elteltével kisfiát hozta el hozzám. A kisfiú lábán jó féltenyérni ‘seb’. Vizsgálatok negatívak; krémek, ha kenik, segítenek, ha nem akkor előjön és terjed. A korábbi tapasztalatai alapján az apukában felmerült, hogy talán valami élelmiszer csinálja a gubancot. Megtörtént a vizsgálat. Két hét múlva jön a telefon, hogy drasztikus javulás következett be, krémek nélkül.

Hála Istennek nagyon sok, a fent részletezett gyógyulásokhoz, hasonló élményekben van részem. A természet ereje és a szervezet regenerálódó képessége bámulatos. ‘Csak’ hagyni kell érvényesülni és a megfelelő ponton hozzátenni ehhez a folyamathoz.

Mindezeknek egyetlen egy üzenete kell, hogy legyen Önök felé; nem szabad a diétában rejlő lehetőséget lebecsülni!

A diéták megközelítését, és az úgy nevezett ‘diétás vizsgálatot’ vagy ‘anyagcsere vizsgálatot’ Dr. Földes Lászlótól tanultam.

Írta: Dr. Antal Péter Miklós
Szent Lukács Alternatív Terápiás Rendelő
Web: www.szentlukacsrendelo.hu
E-mail: rendelo@szentlukacsrendelo.hu
Blog: keletesnyugat.blogpsot.hu

Állásfoglalás
A Szent Lukács Alternatív Terápiás Rendelő azzal a céllal jött létre, hogy az akadémiai orvoslással karöltve kínáljon és adjon olyan lehetőségeket, mellyel megvalósulhatnak az orvosi hivatás alapjai. A rendelőben a megfelelő terápia kiválasztása mindig személyre szabottan – a tünetek, a klinikai kép, a vizsgálati eredmények figyelembevételével – történik. Semelyik írásban vagy bejegyzésben szereplő terápia nem helyettesíti a megfelelő szakember által (orvos, dietetikus, pszichológus, stb) végzett kivizsgálást és kezelést.
Önhatalmúlag elkezdett, vagy módosított terápiáért, diétáért és böjtért sem a Szent Lukács Alternatív Terápiás Rendelő, sem a cikk írója, sem a Kollektívum portál üzemeltetője nem vállal felelősséget.

Leave a comment