• Home  /
  • Tudomány   /
  • A mesterséges intelligencia az emberiség végét jelenti?
A mesterséges intelligencia az emberiség végét jelenti? A mesterséges intelligencia az emberiség végét jelenti? Full view

A mesterséges intelligencia az emberiség végét jelenti?

A mesterséges intelligencia, angol nevén artificial intelligence (röv. AI), sokak által ismert világszerte. Elég ha csak a (Google) keresőbe írt szavakat vesszük példának – még be sem írtuk a teljes szót, máris több opció közül választhatunk. Vagy ha egy internetes oldalról szeretnénk könyvet vásárolni, az eddigi vásárlásaink alapján ajánl nekünk hasonló témájúakat. A cikkben arra kerestük a választ, hogy a mesterséges intelligencia mennyire és milyen irányban fogja a jövőnket befolyásolni.

Nagy-Britannia egyik leghíresebb professzora, Stephen Hawking szerint a gondolkodó gépekbe fektetett erőfeszítések az emberiség létezését sodorják veszélybe.

A BBC-hez intézett szavai a következők voltak:

A tökéletes mesterséges intelligencia kifejlesztése az emberiség végét hozná magával.

A figyelmeztetése válasz volt az egyik kérdésre, mely azon technológia továbbfejlesztésére vonatkozott, ami segítségével a világgal kommunikál.

Vele ellentétben mások nem látják ennyire sötéten a helyzetet.

Az elméleti fizikus ALS-ben (amiotrófiás laterálszklerózis avagy Lou Gehrig-betegség) szenved, és egy olyan rendszer segítségével kommunikál, melyet az Intel fejlesztett ki. Ennek a programnak a megalkotásában a brit Swiftkey cég szakértői is részt vettek, akik a saját magát tanító gépek kifejlesztésére specializálódtak. Az általuk felhasznált technológia, mely már az okostelefonokon használt applikációként létezik, azt tanulmányozza, hogyan gondolkozik a professzor és szavakat javasol, melyeket használni szeretne.

Hawking professzor szerint a mesterséges intelligencia kezdetleges formája eddig hatékonynak bizonyult, viszont tart egy olyan mesterséges intelligenciától, mely egyenlő szinten van, vagy akár meghaladja az emberiséget.

„Különválna, újratervezné magát egy még magasabb szinten.”

„Az emberiség, mely egy lassú biológiai fejlődéshez van kötve, nem tudna ezzel lépést tartani.”

Ám mások nem ennyire pesszimisták.

Rollo Carpenter, a Cleverbot megalkotója szerint:

Hiszem, hogy jó hosszú ideig mi lennénk vezető pozícióban, és ezáltal jó pár világszintű problémát képesek lennénk megoldani.

A Cleverbot softver a régi beszélgetések alapján tanul, és a Turing teszten is kiemelkedő eredményeket ért el. Ennek köszönhetően jó pár embert sikerült annyira megtévesztenie, hogy azt hitték, valóságos emberek beszélgetnek.

A robotok felemelkedése

Mr. Carpenter szerint távol állunk még attól, hogy olyan szintű algoritmusokat írjunk, vagy akár olyan számítási képességeink legyenek, hogy teljeskörű, tökéletes mesterséges intelligenciát alkossunk, de ugyanakkor hisz abban, hogy az elkövetkező évtizedekben ez megvalósulhat.

Nem tudhatjuk biztosan, mi fog történni, ha a gépek meghaladják a mi intelligenciánkat – ebből kifolyólag azt sem tudhatjuk, hogy segítve leszünk, vagy számba se leszünk véve – vagy meg leszünk semmisítve.

A mesterséges intelligencia az emberiség végét jelenti?Mindezek mellett hisz abban, hogy a mesterséges intelligencia pozitív erőforrás lesz az emberiség számára.

Hawking professzor nincs egyedül, amikor a jövőtől tart.

Rövidtávon az vált ki aggodalmat sok emberből, hogy ha a gépek képesek emberi munkát végezni, így hamarosan rengeteg munkahely fog megsemmisülni. Hosszútávon, Elon Musk technológiai vállalkozó szerint, a mesterséges intelligencia a „a legnagyobb egzisztenciális fenyegetésünk.”

Robothang

A BBC-nek adott interjújában Hawking professzor az internet előnyeiről és veszélyeiről beszél. A GCHQ (az Egyesült Királyság titkosszolgálatainak egyike) igazgatóját idézi azzal kapcsolatban, hogy az internet egyre inkább a terroristák irányítóközpontjává válik,

Az internetes cégek többet kéne tegyenek azért, hogy csökkentsék a fenyegetést, de a legnehezebb az, hogy mindezt a szabadság és a magánélet feláldozása nélkül tegyék meg.

Mindezek ellenére nagy rajongója, és egyben korai felhasználója minden kommunikációs technológiának, és reméli, hogy gyorsabban tud majd írni az új programjával.

Egyetlen aspektusa azonban a technológiájának nem változott az újításokkal – a számítógép által generált hangja. A professzor elismeri, hogy enyhén robotra hasonlít, de kitart amellett, hogy nem szeretne természetesebb hangot.

A védjegyemmé vált, és nem szeretném egy természetesebb, brit akcentusra kicserélni. Azt mondták nekem, hogy a gyerekek, akiknek szükségük van gép általi hangra, mind az enyémet szeretnék.

Fordította: Szabó Réka
Forrás: bbc.com

Leave a comment