• Home  /
  • Tudomány   /
  • Ablaktalan repülőgépeké a tisztább jövő?
Ablaktalan repülőgépeké a tisztább jövő? Ablaktalan repülőgépeké a tisztább jövő? Full view

Ablaktalan repülőgépeké a tisztább jövő?

A futurisztikus elképzelés, hogy ablaktalan repülőgépekkel utazzunk, sokak számára ijesztő lehet, ám mi a helyzet akkor, ha az ablakok helyét teljes hosszban nagy felbontású kijelző vennék át, melyekkel nem csak folyamatos kilátás nyílna a külvilágra, de csökkentené a károsanyag-kibocsátást és az utazási költségeket is?

Az ablaktalan repülőgépek ötlete először egy párizsi tervezőcég fejéből pattant ki 2014 augusztusában, ám most egy angol cég jelezte, hogy a kivitelezés bizony lehetséges, és a gép el is készülhet 10 éven belül.

Az ötlet egy mobiltelefonokban és televíziókban is használatos technológiára épül. A tudományos kutatásokban élvonalban járó, úttörőnek számító angliai társaság, a CPI (Centre of Process Innovation) reméli, hogy ők lesznek az elsők, akik az ablak nélküli repülőgépet sikeresen megtervezhetik.

A kijelző hajlékony, rugalmas anyagból készülne, az utasok pedig láthatnák, hogy mi történik a gépen kívül, miközben a fellegek közt suhannak. Terveznek továbbá olyan menüopció is, amely lehetővé tenné, hogy az utasok kedvük szerint jelenítsenek meg az előre felvett képek közül, no és persze még az interneten is szörfözhetnének.

Slider: images not found

„A gyakori légi közlekedés eredményeképpen évi 832 ezer liter üzemanyagot használunk el, és 700 millió tonna szén-dioxidot bocsájtunk ki, ezzel is jelentősen károsítva környezetünket. A légi ipar folyamatosan keresi annak a módját, hogy miképpen tudná csökkenteni repülőik súlyát, ezáltal lefaragni az üzemanyag fogyasztásból, és mérsékelni az utazás költségeit.” /Science Alert/

Ahogy a légi ipar folyamatosan keresi ennek módját, úgy kezdték a kutatók kifejleszteni az ablak nélküli repülőgépeket. Így talán a technológia alkalmazása mégsem annyira ijesztő, mint ahogy elsőre tűnik, hiszen minden ez a jó ügy érdekében történik. Az OLED (szerves fénykibocsátó dióda) kijelzőket olyan borítással látják el, melyek védelmet biztosítanak a kijelzők teljes élettartamára.

A Centre for Process Innovation (CPI) véleménye szerint:

„Egy gép súlyának 80%-át az üzemagyag és maga a géptest teszi ki, tehát az ablakokat eltávolítva jelentősen csökkenhetne az üzemeltetési költség. Minden 1%-os súlycsökkenés 0,75% üzemanyag-fogyasztás csökkenést eredményez.”

Továbbá a tervek megvalósításával csökkenne a CO2 kibocsátás, melynek hatására sokkal kevésbé szennyeznénk a környezetet.

Az új tervekről Dr. Jon Helliwell (CPI) beszélt, valamint kiemelte azt is, hogy a géptörzset jelentősen meg kell erősíteni, ha ekkora felületen ablakokat szeretnének telepíteni.

Dr. Helliwell a következőket nyilatkozta a Guardian riporterének:

„Folyamatos egyeztetések zajlanak a repülőgépiparban dolgozó szakemberekkel, és tisztában vagyunk vele, hogy szükségessé vált a repülőgépek súlyának csökkentése. Ezeket átgondolva arra jutottunk, hogy az ablakok eltávolítása lehet a megoldás, mint a teherszállítógépeken. No, de felmerül a kérdés, hogy mi szólnak majd az utasok mindehhez? Ha jól belegondolunk, ez igazán csak az ablak mellet ülő utasokat érdekli.”

Az elvárásoknak megfelelően a kijelzőpanelek bármely külső képet képesek lesznek mutatni, és még azt is lehetővé teszik, hogy az utas a szem mozgásával egyidejűleg változzon a kép. Az okos kijelző kevesebb energiát használ és vékonyabb is más képernyőknél, mint például a plazma vagy az LCD.

Dr Helliwell még hozzátette:

„Olyan tranzisztorokat tudunk készíteni, melyek hajlékonyak, de ha tudnánk ugyanilyen hajlékony OLED-t is készíteni, akkor az egy egészen új világot nyitni ki.”

A következő, CPI által feltöltött videó (angol nyelv) még több információval szolgál az új futurisztikus elgondolásról.

Ez egy kiváló példa arra, hogy kreatív elménk hogyan képes elképesztő, új technológiákat létrehozni. No és persze nagyon fontos, hogy ezt a kreatív figyelmet olyan technológiákra összpontosítsuk, melyek segítenek jobbá tenni világunkat, és visszaállítani a harmóniát környezetünkkel.

Fordította: Tóth Gábor
Forrás: collective-evolution.com

Leave a comment