• Home  /
  • Tudomány   /
  • Autizmusszerű tüneteket gyógyít a régi gyógyszer
Autizmusszerű tüneteket gyógyít a régi gyógyszer Autizmusszerű tüneteket gyógyít a régi gyógyszer - Egy sejt mitokondriumának transzmissziós elektronmikroszkópos képe Full view

Autizmusszerű tüneteket gyógyít a régi gyógyszer

A közel egy évszázada használatban lévő anyagcsere-folyamatokra használt gyógyszer mindössze egyetlen dózisa képes arra, hogy csökkentse az egerek autizmus-szerű tüneteit, egyelőre sajnos csak átmenetileg.

A huzamosabb ideig tartó használat toxikus mellékhatások kockázatával jár, habár a kutatók remélik, hogy felfedezésük új és friss szemléletet teremt majd az autizmusban és annak kezelési módjában.

Az autizmus kialakulásáért felelős ismert tényezők mindössze 20 %-a genetikai, a többi 80% azonban nem.

„A gének és a környezeti tényezők hatnak egymásra. Ezen kommunikáció eredménye az anyagcsere.” – nyilatkozta Robert Naviaux San Diegóból, a Kaliforniai Egyetemről. „Az olyan idegfejlődési rendellenességeknél, mint az autizmusnál, az anyagcsere-változások (kémiai folyamatok halmaza, amelyek működtetik az életet) gyakran abnormális viselkedésben nyilvánulnak meg, például a szociális együttműködés zavarában és ismétlődő szokásokban.„

Naviaux szerint: „Az autizmussal összefüggő szokásoknak és a fokozott fenyegetésre adott metabolikus válasznak köze lehet egymáshoz, így akadályozva az agyi működést. A sejteket anyagcseretermékek és a DNS szerkezeti egységei veszik körül. Amikor egy sejt védekezik, a membránjai megkeményednek, illetve a mitokundriumának folyamatai módosulnak (sejthajtó erő), drámaian csökkentve ezzel a sejtek közötti kommunikációt.”

„A sejtek úgy viselkednek, mint az országok a háborúban.” – magyarázza Naviaux a sajtóközleményben. „A fenyegetés kezdetekor megerősítik a sejtfalaikat. Nem bíznak a szomszédjukban. A külvilággal zajló állandó kommunikáció nélkül a sejtek elkezdenek másképp működni. Az idegsejtek esetében ez lehet az, hogy kevesebb, vagy sokkal több összeköttetés hoznak létre.”

„Erre, az autizmus esetében tekinthetünk így is: amikor a sejtek megszüntetik az egymással történő kommunikációt, a gyerekek abbahagyják a beszélgetést.” – tette hozzá az orvos.

Már létezik egy gyógyszer, ami lényegében lecsillapítja a sejteket, oly módon, hogy csökkenti a veszélyre adott válaszreakciójukat. A Suramin nevű gyógyszer, melyet parazitás fertőzések kezelésére, konkrétan az afrikai álomkórra használtak, 1916-ban lett szintetizálva. A vegyület a purin receptorokhoz kötődik, amelyek arról ismertek, hogy szabályozzák az autizmushoz köthető biológiai tulajdonságok széles tartományát. Ezeket a receptorokat a nukleotidok stimulálják, mint például az adenozin-trifoszfát energia molekula (ATP), és a mitokinek, azaz az olyan molekulák, melyek a veszélyben lévő mitokundriumok termelnek. Károsítva a purin anyagcserét aktiválódik és fennmarad a sejtreakció a veszélyre.

Amikor Naviaux és munkatársai egy egéren vizsgálták az anyagcsere pályákat, a szociális viselkedésben, és az újdonságok irányában fellépő hiány kapcsán úgy találták, hogy a purin anyagcsere a leginkább érintett. Egy hat hónapos egéren tesztelték a Suramint (ez megközelítőleg egy felnőtt emberrel egyenértékű), és azt találták, hogy egyetlen dózis visszaállította a metabolitjaikat a tipikus szintre. Hasonló eredményeket figyeltek meg, amikor a gyógyszer viselkedésre gyakorolt hatásait elemezték, úgy, mint az egerek egymás közötti kapcsolatteremtését, és a labirintusban újabb útvonal választását (szokásokhoz való kötődés mérése).

Amikor a Suramin gátolja a pályát, amelyet az ATP-k és mitokinek használnak, a veszélyre adott sejt válasz és az ezzel összefüggő gyulladások megszűnnek. Azonban sajnos, ahogy a rágcsálók szervezetéből a gyógyszert öt hét múlva kimosták, az antipuriner terápia viselkedésre és anyagcserére gyakorolt hatásaikat csökkentette.

„Az elképzelés az, hogy ez a fajta kezelés – az anyagcsere-zavart alapjaiban megszüntetve – eltávolítja az akadályt, amely nélkül más, autizmusban alkalmazott nem gyógyszeres viselkedési- és fejlesztő terápiák is hatásosabbak lesznek.” – jelenti ki Naviaux. „A felfedezés, hogy egyetlen dózis a gyógyszerből képes alapvetően hetekre alaphelyzetbe állítani az anyagcserét, azt jelenti, hogy talán az újabb és biztonságosabb gyógyszereket majd nem kell folyamatosan adagolva alkalmazni.”

Leave a comment