• Home  /
  • Archive by category "Baba-mama"

Babahordozás, mint a természetes gondoskodás egyik eleme

2015-06-160

Karodban tartod kisbabád, mert nem szívesen teszed le, de két szabad kezedre is szükséged volna. Dilemma, hogy mit tegyél? Ha leteszed őt, sír, de ha felveszed, egyből megnyugszik. Választanod kell: belső hang vagy külső nyomás?
Tovább

Válaszkész gondoskodás – GY.I.K.

2015-04-300

Ezer kérdés, de van-e ezer válasz? Végigjárod a várandósság hónapjait, testileg-lelkileg készen állsz a szülésre, de ami utána következik, a felkészülés hónapjaiban kisebb hangsúlyt kap. Módszerek garmadájára bukkansz a neten vagy a könyvesboltban s csak kapkodod a fejed. Az alábbi írás nem egy módszerről szól, sokkal inkább egy szemlélet tévhiteit igyekszik letisztulttá tenni.
Tovább

Hogy (nem) alszik a baba?

2015-04-290

Néztem este alvó csemetéimet és szokás szerint, el voltam tőlük lágyulva. Szétdobálva kezük, lábuk, tátott szájjal durmoltak és ami a legszebb volt az egészben, hogy össze voltak bújva. Fiam ölelte magához álmában a kishúgát, aki a testkontaktustól megnyugodott és mire beértem apró nyöszörgésére, már vissza is aludt az ölelésben.
Tovább

Az igény szerinti szoptatás jelentősége

2015-04-280

Előző írásaimban már volt arról szó, az újszülött milyen intenzív gondozásra szorul. Megnyilvánulásaival, az egész törékeny jelenlétével kiváltja a gondoskodó szülői választ, hisz a legtöbb esetben az anya magához öleli, felveszi csecsemőjét és ösztönös mozdulattal mellére is helyezi.
Tovább