• Home  /
  • Baba-mama   /
  • Babahordozás, mint a természetes gondoskodás egyik eleme
Babahordozás, mint a természetes gondoskodás egyik eleme Babahordozás, mint a természetes gondoskodás egyik eleme Full view

Babahordozás, mint a természetes gondoskodás egyik eleme

Karodban tartod kisbabád, mert nem szívesen teszed le, de két szabad kezedre is szükséged volna. Dilemma, hogy mit tegyél? Ha leteszed őt, sír, de ha felveszed, egyből megnyugszik. Választanod kell: belső hang vagy külső nyomás?

Mikor megszületik kisbabád, csodálattal bámulod törékenységét, talán félsz is kicsit az első mozdulatoktól, olyan picinek és törékenynek tűnik. Ám elég gyorsan arról is meggyőződhetsz, hogy ez a csöpp emberke micsoda erő birtokában van! Az igaz, hogy meglehetősen éretlenül született a világra, akkor is, ha a várandósság teljes 40 hetét benn töltötte a méhedben. Mikor az ember felegyenesedett, a medencéje szűkebb lett, az érett csecsemő buksija nem fért volna ki, tehát kellett egy evolúciós kompromisszum: férjen ki a baba fejecskéje, képes legyen a nő egészséges, életképes utódot a világra hozni. Ennek köszönhetően a baba megszületése után intenzív gondoskodásra szorul. Segítségre van szükség a légzésszabályozáshoz, hőmérséklet szabályozáshoz, az adaptációhoz. Ám amennyire éretlen bizonyos szempontból, olyan erős ösztönök vezérlik az életben maradáshoz! A fent említett ereje abban rejlik, hogy mindent tud, amivel maga mellett tarthatja a róla gondoskodó szüleit. Sűrűn megéhezik, hisz gyomra akkora, mint egy cseresznye, ezért gyakran ad olyan jelzéseket, melyekkel újra és újra mellre szeretne kerülni. Ezen jelek közül a sírás már kései éhségjel! De képes sírással jelezni, ha nem szeretne egyedül letéve lenni, ha fázik, ha melege van, ha bármi olyan éri, ami komfortérzetét csökkenti.

Hordozásra születik

Babahordozás, mint a természetes gondoskodás egyik elemeTalán már te is hallottad ezt a kijelentést s azon gondolkodsz, ez vajon a te kisbabádra is igaz-e? Igen, nagy valószínűséggel igaz, hiszen a testkontaktus iránti igény egy valódi, evolúciós szükséglet, a babák ezzel a kódolással születnek meg. Méhen kívül is várják, vágyják a meleg burkot, biztonságot adó ritmusos mozgást, megszokott hangokat, s anyukájuk illatát. Tulajdonképpen mindannyian koraszülöttnek számítunk és egy erősebb érettségi állapothoz 18-21 hónaposan kéne megszületnünk.

Bizony, nem kell a babát elszeparálni az élet zajaitól, a családtól, hisz a méh sem egy csendes környezet, sőt! A várandósság minden pillanatában tested működésének természetes zaja vette körül, mozgásod okozta ringatózás, maga az élet. Megszületése után is szükséges a védettség, kucorodás lehetősége. Mint írtam, jelzéseket ad arra, hogy ne kelljen egyedül lennie, de emellett testi felépítése is azt mutatja: hordozásra született. Ha leteszed egy egyenes felületre, lábacskáit felhúzza, hajlítja, békapózt vesz fel. Gerince C-alakú, porcos.

Hétköznapok gyermekágy után

Optimális esetben a gyermekágy időszaka adta lehetőségeket kiaknáztad: pihentél, ismerkedtél kisbabáddal, próbáltatok összehangolódni és teret engedtél a változások és hormonok okozta érzelmi hullámzásodnak is. Aztán eljön az idő, mikor szeretnél újra tevékenykedni a háztartásban, készítenél egy finom ebédet, elmennél valahová, ügyintézésre van szükség, de félelemmel tölt el, vajon mikor kezd sírásba kisbabád, s emiatt nehéz megtervezni a főzés kezdetét vagy az utazás, ügyintézés időpontját. Egyszóval megkönnyítené a hétköznapokat, ha szabadon használhatnád a kezeidet, emellett a babádnak sem kellene lemondania megnyugató közelségedről. Ha pedig eleve sírósabb, nyűgösebb csemetével áldott meg az élet, akinek nehéz elaludnia, megnyugodnia, gondolkodni kezdesz, te rontottál-e el valamit, ha állandóan kezedben van? Megnyugtatlak, máshol is előfordul káosz, átláthatatlan napok, rendetlenség és kiszámíthatatlanság és az ebbe vegyülő babasírás. Nagyon fárasztó tud lenni a tehetetlenség és bizonytalanság marcangolása, főleg, ha külső nyomás is terheli az első időszakot: ellátnak sok „jó tanáccsal”, nehogy elrontsd, elkényeztesd gyermekedet az állandó felkapkodással, szoptatással. De mégis, ha ránézel kisbabádra, aki boldog és előbb-utóbb nyugodt is karjaidban és/vagy melleden, azt érzed, tudsz adekvát választ adni a jelzéseire. És igazad van!

Ami megkönnyítheti a mindennapokat, az a hordozás! Persze nem ez az egyetlen olyan eleme a gondoskodásnak, ami kizárólagos és nélkülözhetetlen a biztonságos kötődés kialakulásához, mégis természetességet, kompetenciát, érzelmi és fizikai biztonságot ad az életetekhez és nagyfokú szabadságot is egyben! A hordozottnak és hordozó személynek lenni természetes állapot!

Mikortól és meddig?

Az újszülött szempontjából az első pillanattól kezdve lenne létjogosultsága a hordozásnak, ám a gyermekágy időszaka alatt nem baj, ha több időt töltesz vízszintesen, mint sétálgatva. S fekve is nyugodtan tarthatod magadon babádat mellkasodon, bőr-bőr kontaktusban. Koraszülöttek esetén is a kenguruzás nagyban befolyásolja a fizikai állapot javulását, stabilizálódását. Tehát optimális esetben- de saját teherbírásodra hagyatkozva, bízva saját tested ismeretében előbb is- hat hetes kor körül kezdődhet a hordozás. A hordozós kor 4-4,5 évig tart, de természetesen ez nem jelent állandó, szünet nélküli hordozást! 2-3 évesen is már hetek, hónapok is eltelhetnek hordozás nélkül, de ez nem jelenti azt, hogy nagyfokú fáradtság, betegség esetén ne kerülne újra előtérbe ez a kifejezési forma.

Miben és hogyan?

Hordozni lehet elöl, csípőn és háton. Elölhordozás a csemete 5-7 kg-os súlyhatáráig ajánlott, gátad és gerinced védelmében. Csípőn és háton lehet újszülött kortól a hordozós kor végéig.

Hordozóeszközök garmadája áll már rendelkezésre, csak győzz választani! Több szempontot is érdemes figyelembe venni, mielőtt vásárolsz egy eszközt:

– Megfelel-e a választott eszköz a „jó hordozóeszköz” kritériumainak? (tartja-e stabilan a fejecskét, pontról pontra megtámasztja-e a gerincet, térdhajlattól térdhajlatig támasztja-e a baba lábát)
– Életmódszerű hordozásra rendezkedsz-e be vagy alkalmanként, pl.kirándulás, túrázás, stb.) vetnéd-e be a hordozást?
– Az első időszak után is szívesen hordoznál-e még?
– Párod is szeretne-e hordozni, eltér-e a testalkatotok?
– Milyen a számodra megfelelő eszköz, szívesen kötözöl vagy inkább a praktikusabb, kevésbé bonyolultnak tűnő használati módot részesíted-e előnyben?
– Próbahordozáskor babád melyik eszközre hogyan reagált?

Ne légy magaddal szigorú és ítélkező! Ha úgy érzed, számodra kizárt pl.a szövött kendő használata, mert félsz a kötés bonyolultságától, mégis érdemes esélyt adni és kipróbálni minden szóba jöhető eszközt, mert lehet, hogy szerelem lesz első látásra, ill.használatra. De lehet, hogy valóban nem a kendő lesz a ti utatok, ekkor érdemes tovább keresni. Meg lehet találni minden baba-mama páros számára a lehető legjobb megoldást, amiben komfortosan és magabiztosan élhetik a mindennapjaikat!

Érdemes képzett hordozási tanácsadó, hordozási klubok segítségét igénybe venni!

Magabiztosan hordozni

Babahordozás, mint a természetes gondoskodás egyik elemeVan-e létjogosultsága az elkényeztetéstől való félelemkeltésnek? A riogató személy életében minden bizonnyal – nagy valószínűséggel érzelmi terheket is cipel magával, talán azt tanulta meg, hogy „veszélyes” túl közel engedni magunkhoz a szeretett személyt (legyen akár kisbabánkról vagy más személyről szó), vagy épp bizonyos nevelési mintázatot hozott magával, ami ellentétes a te ösztöneiddel. Néha nehéz ezt kezelni, hisz te is elfáradsz, az újabb és újabb fejlődési szakaszok kiszámíthatatlansága, a sok változás számodra is ijesztő néha. De mikor összhangban vagy magaddal, támogatást is kapsz szorosabb környezetedből vagy épp hasonló gondolkodású anya társaktól, érzed és érted magad. A fáradtság ellenére azonosulni tudsz benső hangoddal, ami biztat téged arra, hogy csak a kisbabád jelzéseire figyelj!

Mindenféle beavatkozás nélkül is képes egy gyerek következő fejlődési szintre lépni, az ehhez szükséges érzelmi és fizikai jelenlét, elfogadás, bizalom és türelem megteremti ennek alapját. Minél közelebb van hozzád kisbabád, annál érzékenyebb leszel jelzéseire. Minél inkább kielégülhetnek adott szinten jelentkező szükségletei, annál stabilabban léphet előre. S mikor önmagától eljön az ideje, magabiztosan tud távolodni tőled, hisz a benneteket összekötő kapocs láthatatlanul is erőt, önbizalmat ad.

Tehát, támogasd, légy jelen, hallgasd meg!

A hordozás is benneteket támogat!

Dobiné Olasz-Papp Nóra
egyesületi elnök, személyközpontú tanácsadó és kapcsolatanalitikus
Válaszkész Szülők Egyesülete

Leave a comment