Csúcs kilátás a csúcson Csúcs kilátás a csúcson Full view

Csúcs kilátás a csúcson

Másznál ezért a kilátásért 2500 métert? Ha elég bátor vagy, ingyen aludhatsz ebben a házikóban.

Ebből a hegytetőn lévő házikóból csodálatos panoráma nyílik az olaszországi Júliai-Alpokra. Bárki eltölthet itt egy éjszakát, ráadásul ingyen. Mit kell mindezért tenni? Nem sokat, csupán 2500 métert mászni a Foronon del Buinz hegyen felfelé.

Luca Vuerich hegymászó 2010-ben lavinaomlás következtében meghalt, ezért a családja felfogadta Giovanni Pesamosca építészt, hogy építse meg és helyezze el ezt a nem hétköznapi házikót a Ceria-Merlone ösvényen, ami biztonságos menedékként (is) szolgál 2012 szeptembere óta azoknak a természetbarátoknak, akik erre járnak. A kápolnaszerű külső megakadályozza, hogy a hó a tetején maradjon, a déli fekvés miatt pedig a nap megolvasztja a havat.

Mivel elég magasan van, az épület darabjait helikopterrel szállították fel. 12 munkás dolgozott a csapatban, önkéntes jelentkezők és Luca barátai, akik a 16 négyzetméternyi házat összerakták egy nap alatt.

A kevésbé kalandvágyók természetesen mehetnek más útvonaton, hiszen az Alpokban rengeteg hasonló útvonal van, ahol szállást is lehet találni, bár lehetséges, hogy azokért már fizetni kell. Néhányan hoznak segítőket a nyár folyamán, akik főznek és takarítanak a mászók után.

Csúcs kilátás a csúcson Csúcs kilátás a csúcson Csúcs kilátás a csúcson Csúcs kilátás a csúcson Csúcs kilátás a csúcson

Fordította: Budai Kitti
Forrás: boredpanda.com

Leave a comment