• Home  /
  • Tudomány   /
  • Egy tűszúrás és láthatunk a sötétben?
Egy tűszúrás és láthatunk a sötétben? Egy tűszúrás és láthatunk a sötétben? Full view

Egy tűszúrás és láthatunk a sötétben?

Az emberek nagy többsége már gyermekkorában vágyik arra, hogy természetfeletti képességekkel rendelkezzen (lásson a sötétben, legyen nagyon gyors, vagy tudjon mások gondolataiban olvasni). Úgy tűnik a 3 felsorolt szuper-képesség közül az egyik hamarosan akár teljesen átlagos képesség is lehet.

Egy biohacker csoport állítása szerint megtalálta annak a módját, hogy éjszakai, vagy legalábbis kevés fényben is kitűnő látást injekciózzon a szemgolyóba. Az eljárást már tesztelték: az injekciónak köszönhetően egy tesztalany, ideiglenesen, de 50 méterre ellátott a sötétben.

A kaliforniai Sciene for Masses (Tudomány a Tömegnek – TaT) csapat egy Chlorin e6 (vagy Ce6) nevű vegyületet használt, mely mélytengeri halakban található meg. Ezt az összetevőt néha a vakság és rák gyógyítására is használják. Eleinte állatokon próbálták ki a szert, tesztelve a fényérzékenység hatását. De Jeffrez Tibbetts (a TaT tisztiorvosa) szerint „a kutatások után meg kell tenni a következő lépést” – így Gabriel Licina kutató bevállalta a kísérleti nyúl szerepét.

Egy tűszúrás és láthatunk a sötétben?Első lépésként Licina szemeit tisztára mosták, majd a szemgolyókat fixálták egy vizsgálótükör segítségével (így megelőzve a pislogást). Ezek után Tibbetts egy pipetta segítségével 50 mikroliter feketés színű keveréket (Ce6 összekeverve sóoldattal, inzulinnal és dimetil-szulfoxiddal – DMSO) cseppentett Licina szemeibe a kötőhártyát célozva meg, mely segítségével a szer könnyebben el tud jutni a retinához. A DMSO segített a sejtek áteresztőképességét növelni, ezáltal elősegítve az oldat hamarabbi felszívódását. Licina szerint csak egy gyors zöldes-feketés folt hatását keltette az egész, majd felszívódott. Ezek után védőszemüveget használt a teszt elvégzéséig.

Két óra elteltével a csoport tesztelte Licina új látását a sötét terepen. Eleinte Licina képes volt maroknyi tárgyakat meglátni kb 10 méter távolságban. Kis idő elteltével képes volt betűket és számokat, és mozgó tárgyakat is észlelni különböző háttérrel és nagyobb távolságra is.

Az egyik teszt során az volt a feladata, hogy embereket találjon meg egy ligetben 50 méter távolságban egy lézer pointert használva. Minden alkalommal hiba nélkül megtalálta az embereket – még akkor is, ha közel álltak a fához vagy a bokorhoz. A kontrollcsoport 4 embere az esetek megközelítőleg egyharmadában járt sikerrel.

A következő reggelen Licina látása visszaállt normálisra és azóta sem lépett fel semmilyen mellékhatás. A teljes jelentés a kísérletükről megtalálható itt.

Forrás: iflscience.com
Fordította: Szabó Réka

Leave a comment