Gyógynövények: Erdei aranyvessző Gyógynövények: erdei aranyvessző Full view

Gyógynövények: Erdei aranyvessző

Az erdei aranyvessző, vagy más néven solidago virgaurea, solidago gigantea, vagy solidago virga-aurea a világ minden kontinensén előfordul, a túlzottan meleg és a túlzottan hideg területeket kivéve. Általában hegyes területeken, erdők, utak szélén fordul elő tömegesen. A jó vízellátás mellett a napfényt is igényli, árnyékos helyeken nem él meg. Látványos, sárga virágbugái miatt érdemes otthon, a kertben is termeszteni.

Gyűjtése: Az egész növény felhasználható, gyökerestől, szárastól, virágostól, ám gyakran csak a növény felső kétarasznyi részét gyűjtik. Júliusban és augusztusban érdemes gyűjteni, napos kora délutánokon, lehetőleg telihold idején. Csak azokat a növényeket gyűjtsük, melyek virágai még nem indultak hervadásnak. A begyűjtött növényeket, növényi részeket törődésmentesen szállítsuk, majd árnyékos helyen, felfűzve, fellógatva szárítsuk, és lezárva tároljuk. Érdemes minden évben újat gyűjteni, mert a tárolás alatt lassan hatását veszti.

Felhasználása: Gyógyászati célra a növény forrázatát, áztatmányát, alkoholos kivonatát használhatjuk fel.

A hagyomány szerint csokra távol tartja a háztól az infernális hatásokat, és megtisztító szertartások eszközeként is használható.

Vénusz istennő és Apolló védelme alatt áll.

Íze: keserű (4), aromás, illetve gyantás (3), savanyú (2), fanyar (1).

Energetikai hatása: A szelet fokozza, a tüzet következményesen emeli, a vizet csökkenti, hajtja.

Általános hatása: Vízhajtó, kőhajtó, vesetisztító, veseenergiafokozó, hevítő vértisztító, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, enyhe lázcsillapító, fertőtlenítő, bőrtisztító, légzés- és keringéskönnyítő.

Lélektani hatása: Az érzelemvilág tisztítója.

Csökkenti az érzelmi terheltség állapotát, a nyomasztottságot, a melankóliát. Segíti a jó kedély kialakulását, a világgal, az emberekkel, a társsal való érzelmi kapcsolat kiegyensúlyozását. Elűzi a szomorúságot, fokozza a mérgezett érzelmek feldolgozási és elengedési készségét.

Részletes ismertetése: A szájban fokozza a szárazság érzését, mivel csökkenti a nyálelválasztást. Enyhén fertőtleníti és tisztítja a szájnyálkahártyát, és tisztítja, melegíti, tehát energizálja a torkot is. Torokgyulladás esetén tinktúrája vagy forrázata javallt gargalizálószerként, illetve fogyasztásra.

Forrázata a gyomorban enyhén fokozza az éhségérzetet, tehát erősíti a gyomrot, fokozza emésztőnedveinek erejét, mennyiségét, mindezt erőszak nélkül, lágyan.

Csökkenti a hurutokat, emeli az emésztőenergia szintjét. A gyomorrontást forrázata vagy tinktúrája, böjttel összekötve, gyengéden, de hatásosan elmulasztja.

Kúraszerű alkalmazása jótékony hatású általános gyomorgyengeség esetén.

A bélrendszer mozgási és emésztési energiáját enyhén fokozza. A gátló szélenergia miatt kialakuló elzáródások és puffadások, erjedések kezelésére alkalmas.

A máj méregtelenítő működését támogatja, ennek is köszönhető reuma és köszvény elleni hatása. A májban kialakuló cisztákat segít eloszlatni. A májműködés frissítésével az epe megfiatalításában, valamint az epekő eloszlatásában is hatékonyan közreműködik, ezért az erre a célra készítendő gyógynövénykeverékekbe alkotórészként javallt.

A szervezetre leghatékonyabban a veséken keresztül fejti ki hatását. Nemcsak hatékonyan tisztítja a vese szűrőrendszerét, hanem a veseenergiát is fokozza. Segít a vesének károsodás nélkül kiszűrni a szervezetben képződő mérgeket, savakat, melyek a reuma és a köszvény kellemetlen tüneteit okozzák. Ilyen esetekben javasolt a forrázatával készült ülőfürdő és borogatás. A vesehomok, a vesekő, a vesehurut kezeléséhez igen javallt önmagában és keverékben alkalmazva is. Segít a vese szűrőinek eldugulása miatt kialakuló ciszták felszámolásában. A vesék gyulladásos állapotainak kezeléséhez is ajánlatos használni, mivel nem hevíti túl a vesét, viszont a gyulladást kiváltó mérgeket kihajtja. Fehérje- és vérvizelés, valamint az ezzel járó vesegyulladások, a zavaros vizelettel járó húgyúti fertőzések, a fájdalmat okozó gyulladások, a gyakori vizelési inger kezelésében is hatásos, de érdemes egyedi keverékben alkalmazni. Ilyenkor a szokottnál töményebb főzetet készítsünk, és nagy mennyiségben fogyasszuk.

Mivel tisztítja és energizálja a veséket, valamint közvetve erősíti az immunrendszert is, ezért alkalmas a manapság oly gyakori allergiás problémák kezelésére. Ehhez kúraszerűen, majd fenntartó jelleggel, kisebb rendszerességgel kell alkalmazni.

A végtagokon, illetve a test más részeiben pangó víz (ödéma) felszámolására alkalmas. Javallt még a hasűri folyadékgyülem kezelésére is, a szív erősítése mellett.

Krónikus alkoholisták vagy egyéb májbetegségben szenvedők ilyen jellegű tüneteinek enyhítésére is használható. Az egész vízháztartást megtisztítja, így kúraszerű alkalmazása a nyirokkeringésre is jótékonyan hat. A nyirokmirigyekben lerakódott mérgeket, fertőzéseket azok kimosásával megszünteti, így a szervezet immunerősítésében is hatékonyan részt vesz. A keringésben jelenlévő folyadékmennyiség csökkentése által enyhíti a szívre ható terhet, ami következményesen megmutatkozik a vérnyomás csökkenésében is. Vízhajtóként légzéskönnyítő hatású, ezért kiváló az asztmás állapotok kezelésére, nedves asztma esetén rendszeres alkalmazása csökkenti a nehézlégzés tüneteit. A mellkasi, illetve a szívburokban felhalmozódó folyadékgyülemet is képes felszámolni, főleg bazsalikommal kombinálva.

Az idegrendszert enyhén nyugtatja, a túlterheltség miatti feszültséget közvetve csökkenti, az ideggyulladással járó panaszokat enyhíti.

A bőrön megjelenő ekcémát, kiütéseket, keléseket borogatásával, tinktúrájával kezelhetjük, aminek hatékonyságát egyidejű belső alkalmazásával növelhetjük.

Az izzadásra hajlamos emberek, az izzadékonyságban szenvedők egyik mentőöve, mert azt a fölösleges folyadékmennyiséget, amelyet valamilyen veseeredetű probléma (pl. elzsírosodás) miatt ők csak a bőrön keresztül képesek leadni, az aranyvessző a vesén keresztül segít eltávolítani.

Ellenjavallat: Nincs káros mellékhatása, de éhezés, böjt esetén nem javallt, valamint kiszáradás, öregkori kiszáradás és magas gyomorsavtermelés esetén sem, vagy csak kiegészítőkkel együtt.

Publikálásra került a 132. javaslapban.

Leave a comment