Hogyan légy ismét szerelmes az életbe? Hogyan légy ismét szerelmes az életbe? Full view

Hogyan légy ismét szerelmes az életbe?

Érezted már magad úgy, mintha beragadtál volna egy rossz kerékvágásba, ahonnan csak az Univerzum ereje tud kihúzni?

Amikor beborít az unalom, elég nehéz kilábalni belőle és visszatalálni a fénybe. És ez általában nem egyik pillanatról a másikra történik, hanem jó pár esemény és döntés után, ami az életünket, személyes céljainkat, értékeinket és szenvedélyeinket érinti.

„Ha a világra az élet szeretetével nézünk, a világ megmutatja szépségét nekünk.” – Daisaku Ikeda

Tavaly én is egy ilyen állapotba kerültem. Miután jó ideig pörögtem abban a hitben, hogy jobbá teszem az életemet és a környezetemet, rá kellett jönnöm, hogy mindez inkább egy komédiára hasonlít, és miközben az energiám fogyott, én a megmentőmre vártam.

Végül a megmentőm nem jött, és én ráébredtem arra, hogy nem egy mesevilágban élek, ahol csak úgy segítségül lehet hívni a délceg lovagot csillogó páncélban. Ahogy Alice Sebold írta a „Lucky” című memoárjában:

„Megmentheted magad, vagy menthetetlen maradsz.”

Ebben az időszakban egy olyan munkahelyen dolgoztam, amit már rég túlnőttem. A munkám nem tartogatott kihívásokat, nem segített tovább fejlődni. És mindez egyedül befolyással volt minden másra az életemben.

Egyik magányos nap a másik után meghozta az eredményt. A nap végére már arra sem volt energiám, hogy azokat a dolgokat végigcsináljam, amit szerettem csinálni, mint például jógázni vagy barátokkal találkozni. Már az is nehezemre esett, hogy új állásokat pályázzak meg, annyira letörtek a visszautasítások.

Mivel nemrég fejeztem be a mesterimet, még jobban el voltam keseredve. Elvesztettem 3 évet az életemből olyan tanulmányokra, melyek nem egyeznek a céljaimmal és értékrendemmel? Ismét újra kell kezdjem az egészet?

A túl sok megválaszolatlan kérdés reménytelenné és demotiválttá tett.

Aztán találkoztam egy karrier edzővel, akivel első pillanattól kezdve jól megértettük egymást. Igaz, beletelt jó pár hónapomba, míg összegyűjtöttem a bátorságomat, hogy időpontot kérjek tőle, de végül csak sikerült. Ráébresztett arra, hogy melyek az értékeim, segített túllépni az önmagamat korlátozó megrögződéseimen, de leginkább megértette velem, hogy már most hitelesen élhetek, nem kell a legelejéről kezdenem mindent.

A követezőket tanultam tőle:

1. Válaszd a hosszabb utat hazafele menet

Néha a szó szerinti perspektíva változás az, ami segít abban, hogy mentálisan is másképp kezd el látni a dolgokat. Volt egy hét, mikor a kocsim szervízben volt, ekkor döntöttem el, hogy gyalogolni fogok hazafele buszozás helyett.
Aznap épp esett az eső, na meg az út hazáig 11 km volt, de én nekivágtam. Néhány út teljesen új volt számomra, néhányan pedig sokszor jártam már. De aznap minden új volt számomra.

Mikor Denverbe költöztem, mindenhova gyalog mentem, és minden mágikus volt, új és egyben különleges is – és mindezek mellett rengeteg lehetőséget rejtett magában. 3 év után azonban minden ismerős volt már számomra – és az a különleges érzés, melyhez a lehetőségek érzését kapcsoltam 24 évesen, szép lassan eltűnt az újdonság érzetével együtt.
Ez a séta segített abban, hogy visszatérjek az alapokhoz, és egyben újból nyitott legyek a mágikus pillanatok felé. Nem kell egy új helyre költözzek ahhoz, hogy ismét megtapasztalhassam ezt az érzést, majd újból minden ismerőssé váljon és szép lassan visszakerüljek a közömbösség állapotába. Csak a nézőpontomat kellett megváltoztassam.

Mikor unatkozunk, vagy épp nyugtalanok vagyunk, nem föltétlenül szükséges, hogy továbblépjünk. Azzal, hogy a hosszabbik utat választottam hazafele sikerült ismét beleszeretnem a városba, ahol lakom, és azzal, hogy megváltoztattam a nézőpontomat képes voltam meglátni a lehetőségeket, melyek már rég óta ott voltak.

2. Mozogj

Azt tanácsolom, hogy próbáld meg a mozgást a mindennapi életed részévé tenni. Mint bárki más, én is nagyon egyszerűen tudok okot találni arra, hogy miért ne menjek ki a levegőre vagy épp miért ne jógázzak. De mikor mégis megteszem ezeket, feltöltődöm, és úgy érzem, hogy tele vagyok energiával. A mozgás minden másnál hamarabb hozzásegít ezekhez az érzésekhez.

Van egy vicces mondás, mely szerint ha naponta pár percet fejen állsz, megváltozik a nézőpontod. Úgy gondolom, hogy mindez érvényes a mozgásra is. Mikor elkezdesz mozgás közben új meg új dolgokra fókuszálni, szép lassan elkezdesz dolgokat másképp látni – és a lehetőségek ismét ott lesznek előtted.

3. Vedd körbe magad a megfelelő emberekkel

Nincs semmi gond azzal, ha néha panaszkodsz vagy éppen másokra hagyatkozol, de fontos, hogy olyan emberekkel vedd körül magad, akik sugározzák magukból a lelkesedést, a jókedvet és az elégedettség érzését. Tölts időt olyan emberekkel, akik felemelnek téged, észreveszik az erősségeidet és biztatnak, miközben ők is hitelesek magukkal szemben.

Az energia ragályos, és ha pozitív energia közelében vagy és olyan emberekkel beszélsz, akik ezt sugározzák magukból, szép lassan te is elkezded a gondolkodásmódodat megváltoztatni – majd legvégül ennek köszönhetően másképp fogod látni és megtapasztalni az életet magad körül.

4. Légy jelen

Tudom, ezt már sokan mások mondták előttem. De nem lehet elégszer hangsúlyozni a fontosságát. Az egyik fő oka annak, hogy az emberek elégedetlenek az életükkel annak köszönhető, hogy nem élnek a jelenben.

Mikor nem vagyunk jelen kicsit megmerevedünk.

Igazán a pillanatban élni – ahelyett, hogy a fejedben élj folyamatosan azon agyalva, mi következik, vagy rágódni a múlton – segít megnyitni egy ajtót az elégedettség érzése felé, mely segítségével nem fogod azt az ürességet érezni, ami a nem-a-jelenben-élés-nek köszönhető.

Meg fogsz lepődni, mennyire könnyű új dolgokat tanulni vagy információ darabokat megjegyezni, mikor tudatosan a jelenben kezdesz élni.

5. Határozd meg az értékeidet

Rá kellett jönnöm, hogy az emberi kapcsolatok képezik számomra az egyik legfontosabb értéket, és semmi gond nincs velem, amiért képtelen vagyok elszigetelve dolgozni. Amint rájöttem, hogy mi az, amivel érzelmileg teljesnek érezhetem magam, olyan munkát tudtam választani, melyben biztosított volt számomra, hogy az értékeim szerves részét képezik a napomnak.

Melyek a te értékeid? Gyakran csodálunk másokat, és azt hisszük, hogy azt kéne csináljuk, amit ők tesznek, hogy sikeresek és elégedettek legyünk az életünkkel. A valóságban valószínűleg azért csodáljuk őket, mert a saját értékeik szerint élnek. A hitelesség a vonzó, nem az X vagy Y képesség.

Magadba nézz – ne másokra – hogy megtaláld, mi fontos számodra. Mikor mindez megvan, próbálj meg rájönni, hogyan lehet mindezt mozgásba hozni, hogy egy minél hitelesebb életet tudj élni, majd kezdj el lépéseket tenni ebbe az irányba, hogy a valóságoddá formáld őket.

6. Segíts másokon

Észrevetted, hogy egy kis idő mennyit tud segíteni abban, hogy letisztázz dolgokat magadban? Ezzel ellentétben a túl sok idő csak mindent zavarosabbá tesz?

Utálom ezt mondani, de mi (magamat is beleértve) túl nagy mértékben foglalkozunk önmagunkkal. Mikor mindig csak magunkra gondolunk, nagyon gyorsan elégedetlenekké tudunk válni. Lehet annak a következménye, hogy túl sok időt töltünk haszontalan gondolatokra vagy nem kapcsolódunk eleget, de tény, hogy az önteltség nagyon rövid idő alatt le tud minket húzni.

A legbiztosabb út, hogy ne gondolj annyit magadra az, hogy elkezdesz másra gondolni. Mikor valamit másért teszel, legyen az szeretetből, együttérzésből vagy akár kapcsolódás céljából, de semmiképpen sem muszájból, észreveszed, hogy elfelejtetted a problémáidat és az élet jobbnak tűnik, több értelme van.

Hiszem azt, hogy mindnyájan kapcsolódunk valamilyen szinten és mindegyikünknek van egy szerepe, mellyel hozzáad valamit a közös jóhoz. Mikor kapcsolódunk ehhez a szerephez egy időben kapcsolódunk a célunkhoz és egymáshoz is, kitöltve ezáltal azt az űrt, amit akkor érzünk, mikor az életünk nem annyira szép.

Újra szerelmes lenni az életbe megkövetel egy kis elhatározottságot és reflektálást, de leginkább arról szól, hogy el kell engedni dolgokat és rá kell hangolódni a leghitelesebb énedre és ezáltal az életre meg a körülötted levő emberekre.

Fordította: Szabó Réka
Forrás: tinybuddha.com

Leave a comment