Immunerősítés házilag Immunerősítés házilag Full view

Immunerősítés házilag

A téli, hűvösebb hónapokban, és a tavaszi, melegedő időszakban kiemelten fontos, hogy a megfelelő táplálékokkal, vitaminokkal erősítsük szervezetünket. Sporttal, egészséges táplálkozással, minőségi gyümölcsökkel, zöldségekkel nagyon sokat tehetünk egészségünkért. Íme, néhány immunrendszer-erősítő, melyet érdemes beiktatni mindennapjainkba.

Immunerősítés házilagFokhagyma

A világ számos pontján előszeretettel vetik be az egészég megőrzéséért. Vírus-, baktérium-, és gombaölő hatása egyedülálló, ezen kívül szív-, és érrendszeri megbetegedések, illetve daganatos elváltozások megelőzésében is jelentős szerepet tulajdonítanak neki.

Fogyasszunk legalább heti két alkalommal fokhagymát. Célszerű ezt este tenni, hiszen az alacsony vérnyomású emberek viszonylag hamar megérezhetik vérnyomáscsökkentő hatását. A fokhagyma antibakteriális hatású, csökkenti az orrdugulást, kitisztítja az orrot, és javítja az étvágyat is.

Fogyaszthatjuk nyersen magában, vagy olívaolajban összetörve, pirítósra kenve is.

Igazi antibiotikum-bomba a mézes fokhagyma: két gerezd fokhagymát törjünk össze fokhagymanyomóval, majd keverjük el egy evőkanál mézzel. Fogyasszuk esténként, vagy akár napi többször is, amíg ki nem takarítja az összes kórokozót szervezetünkből.

Immunerősítés házilagGyömbér

Igen erős vírus- és baktériumölő hatással bír, az egyik legerősebb immunerősítő növényünk. Segít leküzdeni a fertőzéseket, jótékonyan hat a bélrendszer működésére, erősíti a gyomrot, javítja az étvágyat, valamint alkalmazhatjuk hasmenés, meghűlés, köhögés, légúti megbetegedések, gyulladások és láz esetén is.

Natúr gyömbér tea: hámozzuk meg egy kisujjnyi gyömbérgyökeret, és szeljük apróra. Tíz percig forraljuk egy liter vízben, majd hagyjuk állni negyed órát. Szűrjük le, és ízlés szerint ízesítsük fahéjjal vagy szegfűszeggel. Fontos: minél tovább áztatjuk a gyömbért, a tea annál csípősebb lesz. Az erősebbre főzött tea erjedésgátló hatású, csökkenti a bélgázok kialakulását, puffadásos panaszok esetén kiváló segítség.

Mézes-gyömbéres forró ital: öt vékony szelet nyers, megpucolt gyömbért tegyünk fel forrni fél liter tisztított vízben. 20 perc után zárjuk le, majd kihűlés után ízesítsük házi-, vagy bio-mézzel, illetve citrommal.

Torma

A friss torma gyulladáscsökkentő hatású, csípős illóolajának belélegzése kitisztítja a hörgőket, enyhíti az arcüregben lévő dugulást. Hosszantartó baktérium- és vírusölő hatással rendelkezik, valamint segít megszabadulni a felsőlégúti váladékoktól is. Jótékonyan hat az emésztésre, serkenti az anyagcserét, vízhajtó és méregtelenítő hatású. A reszelt torma fogyasztását vese- és húgyúti fertőzések esetén is ajánlják.

Immunerősítés házilagCsipkebogyó

A csipkebogyót nem csak a teázás szerelemeseinek ajánljuk. Termése igen magas C-vitamintartalmú, erős antioxidáns hatású immunerősítő. Javítja az emésztést, enyhe hashajtó hatással bír. Sikerrel alkalmazható meghűléses betegségek megelőzésére és kezelésére is. Általában teaként fogyasztjuk, de nyersen, vagy például lekvárként is igen ízletes.

Grapefruitmag-csepp

Erős fertőtlenítő, vírusölő hatású, sterilizál, erősíti az immunrendszert. Hatásos többek közt fül-, orr- és torokfertőzések esetén, valamint fertőzések, vírusok, gomba esetén is – mind belsőleg, mind külsőleg – hígítva, ecsetelve. A grapefruitmag-csepp csak kúraszerűen fogyasztható: három hét után tartsunk egy hét szünetet. Fajtától függően fogyasszunk napi 2-3-szor 10 cseppet 2 dl vízben oldva.

Echinacea

Kutatások szerint az echinaceát rendszeresen fogyasztók körében a nátha kialakulásának esélye 58%-kal csökkent. Erősíti az immunrendszert, közepesen súlyos megfázás, és légúti fertőzések, mandulagyulladás, hörgőhurut kiegészítő, illetve megelőző kezelésére is alkalmas. Nagy segítség lehet influenzás időszakokban is. Enyhíti az allergiás tüneteket, és jótékony hatást fejt ki nőgyógyászati és húgyúti megbetegedéseknél is.

Citrom, narancs és társai

A citrusfélék magas ásványi anyag és vitamintartalmuk, főleg kiemelkedő C-vitamin-tartalmuk miatt igazi immunerősítő-bombák. A megfázás, meghűlés tüneteit jelentősen enyhítik, és segítenek pótolni az elvesztetett folyadékmennyiséget is. Tipp: keverjük össze egy citrom levét mézzel, reszelt gyömbérrel és őrölt fahéjjal. A keveréket fogyasszuk naponta kétszer a tünetek javulásáig.

Immunerősítés házilagVöröshagyma

A népi gyógyászatban az asztma egyik fő gyógyítójaként ismert. Tisztítja a hörgőket, enyhíti az arcüregben fellépő dugulást. Emellett képes egyes baktériumfertőzéseket is enyhíteni, hatékony segítség tüdőgyulladásnál is.

Hagymatea: Igazi „lórúgás” az immunrendszernek. Fél liter tisztított vizet tegyünk fel forrni, majd ha forr, dobjuk a lábosba két vöröshagyma külső héját. Forraljuk két percig, majd vegyük le a gázról és hagyjuk lefedve állni negyed órát. Ha langyosra hűlt, ízesítsük mézzel és fogyasszuk naponta többször.

Gyógyteák

Fogyasszunk tüneteinknek megfelelően gyógyteákat. Megfázáskor például készítsünk teát citromfű, gyömbér, csipkebogyó, bodza és borsmenta keverékéből. Köhögéscsillapító növény a hársfa, fehérmályva, akácvirág, bazsalikom, bodza, borostyán és az édesgyökér. Száraz köhögés esetén bodzavirág, menta, kakukkfű és cickafark keverékéből készítsük el a főzetet.

Bodzatea: rendszeres fogyasztásával megelőzhető a megfázás és a felső légúti fertőzések kialakulása; erős izzasztó hatásának köszönhetően pedig a már elkapott vírusokat is segíthet legyőzni.

Levendula tea: gyulladáscsökkentő gyógytea, melyet előszeretettel alkalmaznak például mandulagyulladás esetén.

A többi forró italhoz hasonlóan, a levesek is segítenek felszakítani a váladékot, pótolják az elvesztett folyadékmennyiséget, és enyhülést hoznak a kaparó toroknak is. A bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak segítenek gyorsabban leküzdeni a betegséget. Betegség esetén fogyasszuk a húslevest, hagymalevest, és a nagymama főztjeit bátran!

Leave a comment