• Home  /
  • Tudatosság   /
  • Introvertáltság, extrovertáltság és az aktív elmék – 1. rész
Introvertáltság, extrovertáltság és az aktív elmék – 1. rész Introvertáltság, extrovertáltság és az aktív elmék – 1. rész Full view

Introvertáltság, extrovertáltság és az aktív elmék – 1. rész

Történt már meg veled valaha az, hogy az ágyban feküdve alvás helyett gondolatok tömkelege cikázott az agyadban? Vagy hogy napközben folyamatosan kósza gondolatok keringtek a fejedben?

A vonzás törvénye

A Vonzás törvénye szerint azt vonzod be az életedbe, ami gondolataid nagyrészét tölti ki. Ha a gondolataid kaotikusak, akkor az életedbe is ezt fogod bevonzani. Még az álomvilágban is a túlsúlyban levő gondolatok és félelmek fognak teret kapni.

Az introvertált agy megtévesztése

Egy olyan társadalomhoz lettünk szoktatva, amelyik az egót és az anyagi világot helyezi mindenek fölé. Ennek köszönhetően sok ember nagy hangsúlyt fektet ezekre a gondolatokra, és mindezek mellett arra hogy mások hogyan látják őket. Az, ahogy saját magukat látjuk a mindennapi médiának köszönhetően annyira el lett torzítva, hogy manapság a kitalált szereplők által bemutatott élet lett a mintapéldánk.

Becslések szerint a világ lakosságának 75 %-a extrovertált, és a tévéadások is úgy vannak megalkotva, hogy a „mindent rólam” személyiség lépjen előtérbe, miközben el vannak rettentve attól, hogy magukba nézzenek, válaszok után kutassanak, melyek a fő jellemzői az introvertált személyiségnek.

Carl Jung szerint az extrovertáltság „egy olyan személyiség típus, mely a külső tárgyakra összpontosítja figyelemét” (vagyis a külvilágra). Ezzel szemben az introvertáltság „egy olyan személyiség típus, amely az életet a lelki tartalmakon keresztül éli meg” (a fókusz a lelki aktivitásokon van).

Megerősített irracionális gondolatok
Nyisd meg az elméd!
Nyisd meg az elméd!

Azzal, hogy engedélyezzük a mindennapi médiának, hogy befolyásolja a gondolatainkat és a dolgokhoz való hozzáállásunkat, olyan irracionális gondolatokkal töltjük meg a fejünket, melyek teljesen a képzelet szüleményei. Ezért van az, hogy SOHA nem fogod magad jól érezni az esti híradó után, melynek célja a félelemkeltés, ezáltal lehúzva téged egy alacsonyabb gondolati szintre.

Még ha nem is nézed a híradót, de a kedvenc adásaidat igen, a probléma ugyanúgy fennáll. A tv reklámok ugyanolyan rosszak – ugyanis egy extrovertáltak által uralt képzeletbeli világot mutatnak be, amit a média próbál eladni neked. Természetesen ezek a színészek átlagon felüli kinézettel rendelkeznek, ami a tudatalattidnak azt mondogatja, hogy „ha megveszem ezt a terméket, akkor szép vagyok és csupa jól kinéző emberekből álló baráti köröm lesz.”

Amit tulajdonképpen ezek a reklámok hangsúlyozni akarnak az az, hogy nem vagy elég jó úgy, ahogy vagy és ezzel egyidőben megerősítik a túlzottan aktív agyban azokat a különbségeket, amelyek voltaképpen sose léteztek.

Az idő pénz, a pénz idő

Mindnyájan hallottuk azt a kifejezést, hogy „az idő pénz”. Ezért van minden szó tökéletesen leírva és minden perc elszámolva egy adott televizió adásban. Ennek köszönhetően a tudatalattinkban kialakul egy disszonancia, mely következtében úgy érezzük, hogy minden percünkkel el kell számoljunk, ezáltal kifogásokat találva, hogy épp miért nincs „időnk” a természetre vagy a meditálásra.

Az idő fogalma épp annyira kitalált, mint azok a dolgok, melyeket a tévében el akarnak nekünk adni vagy velünk hitetni. Ennek ellenére mindannyian elhisszük a két fogalom közötti összefüggést. Amit azonban nem mutatnak be a tévéadásokban, azok a mindennapi pillanatok, melyeket megtapasztalunk.

A túlzottan aktív agy egy rendszert próbál kialakítani az értelmes és értelmetlen gondolatok között, ezáltal pedig káosz (kognitív disszonancia) alakul ki. Más szavakkal: a tudatalattid egy része hajlamos hinni a tévében és magazinokban látott képzelet világnak, míg a másik része pont az ellenkezőjéről próbál meggyőzni. Az agyad végigjátszotta az összes lehetséges variánst, ezáltal megteremtve a belső káoszt, ami pedig a Vonzás Törvénye alapján valósággá fog alakulni.

A média ugyanakkor elfelejti megemlíteni a természettel való kapcsolódás fontosságát. Annak ellenére, hogy rengeteg adás van, ami a természettel kapcsolatos, szinte soha nincs kihangsúlyozva, mennyire fontos a testnek és léleknek, hogy jelen legyen a természetben.

(Szociális) szorongásos zavarok

Néha a szorongásos zavarok a túlzottan aktív agy eredménye. Ebben az esetben az illető személy azt érezheti, hogy állandóan mások által van bírálva. Ha te is így érzel, akkor jusson eszedbe, hogy ha valaki valamiért bírál, azt azért teszi, mert ő sem biztos abban a dologban. Vagyis elterelik magukról figyelmet, és rád vetítik azt. De ez az Ő problémájuk, nem a tiéd. A legkönnyebben úgy tudod ezt kivédeni, hogy egy tükörként gondolsz magadra, amelyik eltérít minden negatív gondolatformát és visszatükrözi azoknak, akik ezt sugározzák magukból. Ezáltan nem veszed fel többé a kisugárzott bizonytalanságukat.

A cikk következő részében átvesszük, hogy mik a leghatásosabb módszerek arra, hogy lecsendesítsük a túlságosan aktív elmét.

Fordította: Szabó Réka
Forrás: themindunleashed.org

Leave a comment