• Home  /
  • Tudomány   /
  • A Jégember sosem náthás – avagy urai vagyunk-e immunrendszerünknek?
A Jégember sosem náthás – avagy urai vagyunk-e immunrendszerünknek? A Jegesember sosem náthás – avagy urai vagyunk-e immunrendszerünknek? Full view

A Jégember sosem náthás – avagy urai vagyunk-e immunrendszerünknek?

Egy, a Wim Hof módszert alkalmazó kísérlet eredménye szerint az ember képes arra, hogy tudatosan irányítsa immunválaszait.

Wim Hof, egy holland csúcstartó világszerte ismerté vált extrém hidegtűrő képességéről. Ezen emberfeletti tulajdonsága miatt kapta a közismert „Jégember” becenevet.

Hollandiában a nijmegeni Radboud Egyetem Orvosi Központjának Matthijs Kox  vezette tudóscsoportja tanulmányozta a tibeti Tummo jóga technikához hasonlatos (belső hő jógája) módszerét, melynek során „harmadik szem” csakrameditációt, légzőgyakorlatokat és hideghatást alkalmaztak 12 önkéntes résztvevőnél azt vizsgálva, hogy képesek-e megúszni a nátha tüneteinek kialakulását.

A kísérletben 24 önkéntes vett részt; 12-en ismerték a Wim Hof módszert, a másik 12-es csoport pedig nem vett részt semmiféle tréningen. Mindannyiuknál megfázás tesztet végeztek, mely során befecskendeztek szervezetükbe egy influenza-szerű tüneteket provokáló baktériumtörzset.

Ennek eredményeként a Hof módszer tréningen részt vett önkéntesek kevesebb és kisebb intenzitású influenza-szerű tünetekről számoltak be, mint a kontroll csoport . A tréningen részt vett önkéntesekben kevesebb gyulladást jelző fehérje termelődött, mint a kotrollcsoport tagjaiban, valamint egy gyulladásgátló fehérje, az interleukin-10 magasabb szintjét találták náluk.

„Ezidáig, mind a vegetatív idegrendszerről  és a veleszületett immunrendszerről azt tartották, hogy akaratlagosan nem befolyásolhatóak. A jelenlegi tanulmány demonstrálja, hogy egy rövidtávú trénig programban tanult gyakorlati módszerekkel a szimpatikus idegrendszer és az immunrendszer valóban akaratlagosan befolyásolhatóak.” – közölte a PNAS tudományos folyóirat, amiben a tanulmányt publikálták.

„Az ortodox neurobiológusok és immunológusok kétkedően fogadták mindezt. Szerintük az idegrendszer és az immunrendszer között kölcsönhatások az ”árnyak birodalmába” tartoznak. Ez tanulmány gyengéden rámutat erre a kapcsolatra.” –  állította Guiseppe Matarese, az olaszországi Salernói Egyetem immunológusa, aki maga nem vett részt a kutatásban.

Mégis, ez nem az egyetlen tudományos kísérlet, amely szerint a tudat képes hatást gyakorolni az immunrendszerre. Ausztrál tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a tudat képes befolyásolni az allergiás reakciók intenzitását.

Egy kísérlet részeként több egészséges önkéntes karjába hisztamint fecskendeztek, egy olyan anyagot, amely az allergiás reakciók létrejöttében játszik kiemelkedő szerepet. A vizsgált személyek kaptak egy injekciót az egyik karjukba, illetve a másik karjukhoz rögzített gumikarba egy másikat. A kísérletet úgy strukturálták, hogy a kísérleti alanyok azt hitték, hogy a gyógyszert a gumikarba fecskendezik be, mialatt a valódi hisztamin injekciót a másik oldali karjukba kapták.

A kísérlet után értékelték az allergiás válaszok intenzitását az önkéntesnek mindkét karjában, és összehasonlították egy kontroll csoportéval, akiket nem tettek ki a gumi-illúziónak. Azoknál az önkénteseknél, akik azt hitték, hogy a gumi lett beinjekciózva, sokkal erősebb hisztamin reakció alakult ki azon az oldali karon, amelyet az illúzió kar helyettesített.

„Egy ilyen felfedezés különösen nagy jelentőségű, mivel az immunrendszernek elsődleges szerepe, hogy megkülönböztesse a testet magát a környezetétől.” – mondta Prof Lorimer Moseley, a kutatást vezetője. „Ezek a felfedezések egyre inkább azt bizonyítják, hogy az agy annak függvényében gyakorol bizonyos mértékű kontrollt a testrészek felett, hogy mennyire tartja azt saját tulajdonának.”

Mindkét tanulmány azt mutatja, hogy az immunrendszer tudatosan sokféleképpen befolyásolható, ami azt is jelenti, hogy gondolataink, hiedelmeink és hangulataink képesek hatni testünk fizikai állapotára. Ezt tudván  megtanulhatjuk ellenőrzésünk alá vonni gondolkodásunkat, ezáltal immunrendszerünket és egészségünket is. Koncentráljuk az élet napos oldalára, vizualizáljuk magunkat boldognak és egészségesnek, meditáljunk minden nap, és hamarosan pozitív változásokat fogunk tapasztalni nem csak egészségünkben, de egész életünkben!

Fordította: Radó Márti
Forrás: collective-evolution.com

Leave a comment