Kannabisszal a gyógyulásért Kannabisszal a gyógyulásért Full view

Kannabisszal a gyógyulásért

Egyik gyakori tünete a Lyme-kórnak, társfertőzéseinek és a hozzá kapcsolódó állapotoknak az idegfájdalom. Az egyik legfontosabb Lyme-kórhoz kapcsolódó állapot a fibromialgia, amit épp olyan ellentétesnek tartanak a betegséggel, mint amennyire kialakulásának okairól sem rendelkeznek elegendő ismerettel.

Eredetileg súlyos, legyengítő idegfájdalomként jellemezték. Azonban az elmúlt három évben úgy módosították tünetei listáját, hogy az más betegségeket is magába foglal, mint például a mentális ködösséget, a krónikus fáradtságot, a depressziót és az izommerevséget, csak hogy néhányat említsek.

Minden kétséget kizáró bizonyítékkal rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy pontosan mi okozza a fibromialgiát, ami folyamatosan szedi áldozatait, ahogy a tünetek száma egyre gyarapszik. Azért, hogy ne zavarjuk össze az elmédet, vagy, hogy ne sűrűsödjön a köd az agyadban, ebben a részben az idegfájdalomról fogunk beszélni.

Az endokannabinoid rendszer szerepe az idegfájdalomban

Az utóbbi időben a kutatásokban kezd előtérbe kerülni az endokannabinoid rendszer agyi neuromodulátorkénti fontossága. A neuromodulátoros rendszerek számos neurotranszmittert állítanak elő, amelyeket a preszinaptikus neuronok nem nyelnek el és ezért sok időt töltenek el a gerincvelői folyadékban, ezáltal módosítva a teljes agyi aktivitást. A neuromodulátorok neurotranszmittereket tartalmaznak, például szerotonint és dopamint. Mindkettő fontos szerepet tölt be a fájdalom észlelésében.

Az agy endokannabinoid neuromodulátoros rendszere rengeteg fájdalommal összefüggő élettani funkcióban vesz részt, így elvezeti a tudósokat ahhoz a hipotézishez, hogy a fibromialgiás eredetű fájdalommal küszködő betegek endokannabinoid neuromodulátoros rendszerei rendellenesek. Ennélfogva remek hipotézist nyújt abban, hogy a kannabiszban található kannabinoidok képesek az agy endokannabinoid neuromodulátoros rendszerében az alulműködő CB1-es (1-es típusú kannabinoid receptor) és a CB2-es (2-es típusú kannabinoid receptor) receptorok között kötést kialakítani. Ezáltal helyreállítják a zavart és enyhítik a beteg fájdalmát.

A tanulmányok hatásosabbnak találják a kannabiszt az idegfájdalom enyhítésében, mint a hagyományos gyógyszereket, úgy mint a Cymbalata, a Lyrica és a Savella.

A kannabisz csökkenti a Lyme-kórból, fibromialgiából és a hozzá kapcsolódó állapotokból eredő fájdalmatMiután elvégeztek egy tanulmányt, amely részben ezen a hipotézisen alapul, a National Pain Foundation (Nemzeti „Fájdalom” Társaság) arra következtetett, hogy a gyógyászati célra szánt kannabisz sokkal hatásosabb lehet a fibromialgiás fájdalom kezelésében, mint a gyógyszerek. A tanulmány összehasonlította a Savellát, a Lyricát és a Cymbalátát, a belgyógyászok által fibromialgiás fájdalomra felírt három legjobb Élelmiszer és Gyógyszerhatóság által elfogadott gyógyszert. Az 1300 betegből csak 10% érezte úgy, hogy a Lyrica, vagy a Savella hatásosabb volt bármilyen alkalmazási módon, és csak 8% jelezte, hogy bármilyen fájdalomcsillapító előnnyel is bír a Cymbalta. Továbbá szívfacsaró az a tény, hogy az 1300 betegből, akik részt vettek a tanulmányban több, mint 60%-uk egyáltalán nem tapasztalt semmilyen fájdalomcsillapító hatást a gyógyszerezés során. Azonban a betegek 62%-a jelezte, hogy a kannabisz nagyon hatásos volt a fájdalmuk csökkentésében és 33%-uk tapasztalta, hogy a gyenge kannabisz enyhítette a kínt, míg csak 5%-uk, hogy egyáltalán nem segített.

Kannabisz gőzölés a neuropátiás fájdalomra

A kérdéses neuropátiás idegfájdalom akkor következik be, amikor a környéki idegek, a gerincvelő vagy az agy megsérül, illetve, amikor egy kóros állapot alapjául szolgáló tünet, úgy, mint Lyme-kór, vagy egy szerencsétlen esemény során bekövetkező sérülés például agyvérzés, vagy súlyos gerincvelő károsodás során az érző idegrendszer meghibásodik. A fájdalom gyógyszeres kezelése bizonyítottan rendkívül bonyolult, ami arra ösztönzi a kutatókat, hogy vegyék fontolóra a nem hagyományos fájdalomcsillapítók használatát, mint például: a kannabiszt, a neuropátiás fájdalomcsillapítás lehetséges alternatívájaként. Úgy tűnik, hogy a kannabisz csakugyan a neuropátiás fájdalomcsillapítás hatásos alternatívája lehet.

A Kaliforniai Egyetemen a Davis Egészségügyi Központ tudósai végeztek egy klinikai vizsgálatot, melynek adatai szerint az alacsony THC mennyiséget tartalmazó kannabisz gőzölés csökkentette a neuropátiás fájdalmat még azoknál a teszt alanyoknál is, akikre nem voltak hatással a neuropátiás fájdalom csillapítás hagyományos módszerei. Egy véletlenszerű, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatban a kutatók a tesztalanyoknak közepes (3,53%), vagy alacsony THC dózist (1,29%) tartalmazó kannabiszt adtak, illetve placebo kannabiszt. A tesztalanyokat megkérték, hogy egyik kezükben fogják a gőzölő zsákot, a másik kezükben pedig a gőzölő fúvókáját. Lélegezzék be a gőzt 5 másodpercen át, majd pedig tartsák bent a tüdejükben 10 másodpercig és ezután lélegezzék ki. Várjanak 40 másodpercet, mire ismét belélegezik. A tesztalanyok 60 perc alatt 4x inhaláltak. A 37 tesztalanyból, akik alacsony dózisú THC-t tartalmazó kannabiszt kaptak 21 jelezte, hogy a kannabisz gőzölés során csillapodott a fájdalma. A 67 tesztalanyból, akik közepes dózisú THC-t tartalmazó kannabiszt kaptak, 22 jelezte, hogy a fájdalmuk csökkenése a kannabisz használatnak tulajdonítható. Ezekből az adatokból arra következtettek, hogy az alacsony pszichoaktív THC összetevőt tartalmazó kannabisz belélegzése neuropátiás fájdalomcsillapítóként szolgálhat, miközben minimalizálja a kognitív hatásokat a magas THC dózist tartalmazó kannabiszt használó alanyoknál.

Endocannabinoid System
Endocannabinoid System

Fordította: Wimmer Judit
Forrás: http://www.collective-evolution.com

Leave a comment