• Home  /
  • Kipróbáltuk   /
  • Kipróbáltuk – cheddar sajtos villám-kenyér élesztő nélkül
Kipróbáltuk – cheddar sajtos villám-kenyér élesztő nélkül Kipróbáltuk: cheddar sajtos villám-kenyér élesztő nélkül Full view

Kipróbáltuk: cheddar sajtos villám-kenyér élesztő nélkül

Kipróbáltuk – cheddar sajtos villám-kenyér élesztő nélkül

A kenyeret szeretjük, azonban valóban finom verziót készíteni egészséges alapanyagokból, élesztő-, fehérliszt-, és cukor nélkül: az az igazi kihívás.

Az pedig, hogy a kenyér elkészítése mindösszesen 10 percet vesz igénybe, illetve 30 perc sütést, minden reggeltől estig güriző háziasszony álma.

Íme, a hozzávalók:

• 450 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
• 1 teáskanál Himalája só
• 1 teáskanál nyírfacukor
• 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
• 10 dkg reszelt cheddar sajt
• 1 bio tojás (vagy házi, ha van rá mód)
• kb. 3-3,5 dl író (író: a joghurt és víz keveréke 2/3 joghurt és 1/3 tisztított víz arányban)

Elkészítés: Lereszeljük a sajtot, összekeverjük, összedolgozzuk a hozzávalókat, és 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Tipp: akkor sül szépen át, ha kb 3-4 cm magas korongot készítünk belőle. Tetejét bevagdosom, megszórom még egy kis liszttel – így már tényleg igazán pro-kenyérnek fog kinézni a végeredmény 🙂

A hozzávalókról:

• Liszt: próbáltam teljes kiőrlésű liszttel és rozsliszttel is, mindkettővel isteni finom lett. Megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyivel lehet jótékonyabb, „élőbb” a teljes kiőrlésű liszt, rozsliszt, stb a manapság alapanyagnak számító fehérlisztnél. Az én véleményem az, hogy még hogyha az előbb említett lisztek jótékony hatásai közül esetleg semmi sem érvényesülne, akkor sem lehet összehasonlítani azzal a hatással, melyet a BL-55-ös fehérliszt okoz szervezetünkben, magyarul: ha nem káros, az már jó!

• Himalája só: ellenőrizzük az eredetiséget! Olvassuk el a címkét, hogy valóban van-e köze a sónak a Himalájához, vagy csak az asztali só kapott egy kis rózsaszín színezéket. Tipp: a származási ország sok mindent elárul…

Nyírfacukor: sok újkeletű, botrányra éhező cikk kering mostanában a nyírfacukorról, és szkeptikusok kárörvendéséről, hogy lám, a nyírfacukor sokszor kukoricából készül, és mekkora bio-átverés. Nos, azoknak, akik kicsit utánajártak a piacra való berobbanásakor a nyírfacukornak, azoknak egyáltalán nem az. Már az első nyírfacukor-vásárlásaimnál úgy jártam a bioboltokat, hogy ’Csókolom, ez nyírfából készült?” – Akkor még kerek szemekkel néztek rám… Tehát nem, a nyírfacukor nem átverés, csak mint mindennél, itt is észnél kell lenni, és megtalálni a megfelelő, valóban nyírfából készülő terméket.

• Cheddar sajt: már sajttal is próbáltam, de sajnos árnyéka lett csak önmagának a kenyér.

A végeredmény isteni finom, kellemes állagú, nagyon laktató kenyér. Figyelem: hamar fogy! 🙂

Kipróbáltuk: cheddar sajtos villám-kenyér élesztő nélkül Kipróbáltuk: cheddar sajtos villám-kenyér élesztő nélkül Kipróbáltuk: cheddar sajtos villám-kenyér élesztő nélkül Kipróbáltuk: cheddar sajtos villám-kenyér élesztő nélkül Kipróbáltuk: cheddar sajtos villám-kenyér élesztő nélkül Kipróbáltuk: cheddar sajtos villám-kenyér élesztő nélkülA receptet itt találtuk.

Leave a comment