• Home  /
  • Tudatosság   /
  • Miért éld meg? A pillanat hatása életünkben
Miért éld meg? A pillanat hatása életünkben Miért éld meg? A pillanat hatása életünkben Full view

Miért éld meg? A pillanat hatása életünkben

Mindannyian járhattunk már életünkben úgy, hogy valami pont akkor és ott történt meg, ahogy a legoptimálisabb volt. Jókor, jó helyen lenni, mindezt a megfelelő pillanatban elérni az ember egyik hőn áhított kívánságai közé tartozik. Ki ne szeretné, hogy minden úgy történjen, ahogy azt ő elképzeli, és megálmodja élete következő lépésének egyikeként? A pillanat hatása viszont nem ilyen egyszerű és fontos tisztában lenni jelentésével. Ha nem akarunk egész életünkben felületesen gondolkodni, és képessé válunk megbecsülni az apró örömöket, akkor a fentieket hosszútávon beépíthető iránymutatásként is hasznosíthatjuk.

Mert mi is a pillanat és mit művel az életünkkel?

A pillanat az, amikor minden körülmény megteremtődött az elvégezni kívánt feladat és megfogalmazódott gondolat számára. A pillanatbeli cselekvés lehetősége így irányít minket a lehető legjobb utunkra, ahol nyitott kapuk és szabad utak fogadnak minket. Elveszik a mélyben a félelem, az aggodalom, a kudarc és helyére lép a stabilitás, a szabadság és ezzel önmagunk kiteljesedésének lehetősége. A jelenben rohanó életmódot folytatott civilizált ember hihetetlen életérzésről marad le, amikor egy-egy megélhető pillanaton csak átsiklik és elvégezve dolgát továbbszalad napjába.

Mert hogyan is működik?

Az élet cselekménymenete állandó. Amikor azt gondoljuk, nem történik semmi, akkor is forog a Föld és nincs egy perc megállás sem. Mi megállhatunk – és meg is kell -, de a hozzánk fűződő dolgok ugyanúgy tovább folytatódnak közvetett szinten. Amikor mozgásba lendülünk mi is, lényünk becsatlakozik a cselekménybe és tesszük a dolgunkat, lehetőleg legjobb tudásunk szerint. Elindulunk, mondjuk dolgozni reggel és éppen akkor szállunk fel a metróra, amikor csukódik az ajtó. A legjobb pillanatban, ami már része az igazi pillanatnak, de még csak a nyitott kapun való átlépést biztosítja. Mert a pillanat igazi értéke ezek után következik, amikor találkozunk azzal az ismerősünkkel, akit terveztünk – jelen esetben mindegy, hogy előre, vagy szükséges volt – a nap folyamán felhívni. Éppen akkor, éppen ott felszállni és a jövőben lévő cselekményt a jelenbe repíteni, ez az, amit a pillanat művel, és pontosan így.

Mit hoz ez, ha foglalkozunk vele a megélés szintjén?
Miért éld meg? A pillanat hatása életünkben
Miért éld meg? A pillanat hatása életünkben

Először is megoldást, a lehető legrövidebb úton az aktuális témában, hiszen, a példánál maradva, még csak a telefont sem kellett megemelnünk, és személyes lehetőség is adódott a kommunikációra, ami manapság már külön megbecsülendő. Az út felgyorsításával további lehetőségeket tár elénk, szintén rövidtávon, de az már a közeljövőbe mutat. Például a fenti esetben szó eshet másról is, nem csak a tárgyról értekezünk. És a legfontosabb, hogy a pillanat alakulásának megbecsülésével egy felemelő érzés lehet rajtunk úrrá, ami átgondolva jó hatásként könyvelhetünk el, energiát kaphatunk tőle. Az igazi hatása pedig ezek után jön, amikor képesek voltunk pár gondolatot biztosítani a pillanatnak megjelenéséért, cserében rájöhetünk, az életben minden okkal történik, és a megtörtént ok visszaigazolást biztosít számunkra, hogy jó úton járunk önmagunkban és önmagunkon kívül is.

Mit tehetünk ilyenkor és mi történhet?

A pillanat tehát elér minket és felfedezzük szépségét, megbecsüljük és gondolunk rá örömmel, felemelő érzéssel. Ezt tehetjük. A további történések már egy újabb pillanat hatásával fognak minket elérni. Lehet, hogy ez „csak” ennyi volt, de az is lehet, hogy pillanat-folyamba csöppenhetünk, ami alatt azt értem, amikor egy jó pillanat pozitív történések sorozatát, dominóelvszerű továbbhaladását hozza magával.

A pillanat a haladás és fejlődés legfontosabb kelléke

Fontossága mérhetetlen, az élet egészét képes megváltoztatni. A pillanat felébreszti a szunnyadó jövőt, legjobb lehetőségünk, ha úgy teszünk, ahogy akkor belülről a legjobbnak érezzük, azaz szabadon áramoltatjuk a jelent. Azért, hogy a jövőben ezt használjuk, gondoljunk csak bele, hogy mennyi pillanatot mulasztottunk már el és az miért történhetett úgy. Gondoljunk a jövőre bátran, tiszta szívvel és a pillanat gondoskodni fog, szinte folyamatos útjelzőként arról, hogy érezzük, jó úton járunk, vagy éppen rosszul cselekszünk. Tehát merjünk a pillanat következtében cselekedni, attól leszünk igazán többek!

Jelen pillanat hatására ’József Attila – Két hexaméter’ versének allúziója támadt bennem:

Miért élnéd meg? Attól még ugyan annyi maradsz.
Miért ne élnéd meg!? Attól még ugyan annyi maradsz.

Írta: Kovács M

Leave a comment