• Home  /
  • Mindenmás   /
  • Öt dokumentumfilm a tudomány határmezsgyéjén
Öt dokumentumfilm a tudomány határmezsgyéjén Öt dokumentumfilm a tudomány határmezsgyéjén Full view

Öt dokumentumfilm a tudomány határmezsgyéjén

A mainstream dokumentumfilmeken túlmutatóan összeszedtük most az az öt filmet, mely a valóságot egy kicsit más szemszögből boncolgatja. Orgon mező, kvantumfizika, globális agy és a kollektív tudatosság…

1. Az embernek joga van tudni – Wilhelm Reich és Orgone Energy (Man’s right to know)

A fél órás dokumentumfilm Wilhelm Reich osztrák-amerikai pszichiáter és pszichoanalitikus életét és felfedezéseit mutatja be. Reich-et leginkább az orgon mező (az orgon az elektromágneses tulajdonsággal rendelkező életenergia, mely mindenen áthatol) fogalmának köszönhetően ismerjük. Annak ellenére, hogy a mainstream tudomány még nem fogadta el ennek létezését, tudjuk, hogy más kultúrákban már időtlen idők óta létezik ez a fogalom. Japánban Ki-nek nevezik, Kínában Chi-ként ismerik, míg Indiában Prána-ként használják. Mindezek mellett Reich még ismert volt az orgon akkumulátorának köszönhetően is – ez egy olyan szerkezet, mely állítólag különböző szenvedésekből képes kigyógyítani; ezek mellett próbálkozott az időjárás befolyásolásával is, ami nem is olyan nagy kunszt, mint gondolnánk.

Reich élete tragikus hirtelenséggel ért véget, amikor az Amerikai Étel és Gyógyszer Adminisztráció (American Food and Drug Administration) börtönbe záratta mindössze annyi magyarázattal, hogy a munkája nem bizonyított elmélet, hanem egyszerű átverés. Több, mint hat tonna munkáját égették porrá, Reich pedig két évvel később szívelégtelenségben elhunyt a börtön falai közt.

2. Amikor a tudomány és a buddhizmus találkozik (Where science and Buddhism meet)

A rövid dokumentumfilm néhány hagyományos buddhista gondolat és a tudományos fogalmak közötti kapcsolatot mutatja be. Az író azt a gondolatmenetet próbálja velünk megértetni, hogy a buddhizmus fő tanításai pusztán egy másik módja a valóság megértésének.
A filmben többek közt fejtegetik a kvantum mező, az univerzum anyaga és az atomok üressége-témákat.

3. A globális agy – Peter Russell (The global brain)

Ebben a lenyűgöző videóban, mely eredeti 1983-as hangfelvételre épül, Peter Russell azt a gondolatot boncolgatja, mely szerint a Föld egy integrált, önszabályzó, élő organizmus – és felteszi „az emberiség hogyan kapcsolódik mindehhez?” – kérdést.

A következő témákat érinti a film: a bioszféra és a szervezet evolúciója, a globális hőmérséklet stabilitása, az óceánok sótartalma és egyéb környezeti tényezők, melyek a Föld élhetőségét befolyásolják.

4. Athene elmélete a mindenségről (Athene’s theory of everything)

Az Athene elmélete tudományos fejtegetése megosztotta a véleményeket, talán annak köszönhetően, hogy a filmet egy gamer (online játékos) készítette, nem pedig egy képzett tudós – természetesen ettől még a bemutatott gondolatok nem veszítenek az igazságukból.
Bachir „Chiren” Boumaaza, ismertebb nevén Athene, egy közismert internetes személyiség, társadalmi aktivista és excentrikus professzionális játékos (gamer). 2011-ben, egy évvel a film megjelenése előtt, Athene eltűnt a világ szeme elől. Ezalatt az idő alatt kutatásokat végzett a kvantum fizikában, az általános és speciális relativitásban, az idegtudományban és a metafizikában. Mindezek ellenére, Athene állítása szerint, a filmben elhangzott kijelentések hagyományos értelemben vett tudományos szervek által sem átnézve, sem igazolva nem voltak.

5. A valóság és a kiterjesztett elme (Reality and the extended mind)

A film alternatív nézőpontból járja körbe a tudatosság fogalmát.

A hagyományos értelemben véve azt feltételezzük, hogy a tudatosság nem más, mint az agyban lejátszódó idegimpulzusok sokasága – ezt a filmben megjelenő tudós csoport másképp látja. Szerintük a tudatosság meghaladja a testünk határait és képes a körülöttünk levő világgal kapcsolatot teremteni.

A „Globális Tudatosság Projekt” (Global Consciousness Project) az egyik olyan kísérlet, mely ezt az elméletet alátámasztani látszik. E szerint a világban előforduló nagyobb események, mint például a szeptember 11-ei, globálisan ugyanazt az érzést váltja ki emberekből, vagy amely hasonló figyelmű, nagyszámú embercsoportok figyelmét kelti fel. Random szám-generátorok (RNG) segítségével képesek meghatározni az adott jelenségekre kialakuló reakciókat, az eredményeket kollektív érzelmi viselkedés eredményének tudják be.

Fordította: Szabó Réka
Forrás: themindunleashed.org

Ha érdekelnek a filmek, akkor itt olvashatsz hat tudattágító filmről, mely megkérdőjelezi a valóságot, illetve itt öt vígjátékról meglepően mély üzenettel.

Leave a comment