Rólunk

Kollektívum: a tudatos hírportál

A Kollektívum gyűjtőhely azoknak, akik keresnek. Azoknak, akik a változásban látják a jövőt, és ezt a változást magukban szeretnék elkezdeni. A Kollektívum egy hírportál, melyen tudatosságról, egészségről, tudományokról, előremutató kezdeményezésekről, alternatív hírekről és módszerekről, vegyszermentes életről, sportról és művészetekről, kreatív hobbiról, hagyományokról olvashattok.

A Kollektívum azokhoz szól, akik keresnek, akik nyitottak, akik falakat akarnak ledönteni, vagy hitükben megerősödni – vagy szimplán csak tudatosságra törekszenek életük bármelyik területén.

Kollektíva, Kollektívum:

latin eredetű szó, jelentése közösség, gyűjtőhely, összesség.

Cikkeinkről

Mi is emberek vagyunk, keresők, nem orvosok, nem kutatók, nem megvilágosodottak – és bár igyekszünk a lehető legjobb tudásunk szerint összeválogatni a leghitelesebb cikk-forrásokat és teóriákat, mi is tévedhetünk. Ha olyan írást találsz, mellyel nem értesz egyet, kérjük, hogy véleményedet írd meg nekünk emailben, vagy udvarias hozzászólás formájában nyilvánítsd ki. Köszönjük.

A Kollektívum.hu-n szereplő cikkek szigorúan, amennyiben nem kimondottan a mi portálunkra készültek, úgy egytől-egyig a szerző, vagy fordító előzetes hozzájárulásával jelennek meg – máshonnan „kölcsönvett” cikkeket nálunk nem találtok. Törekvésünk, hogy csak saját cikkarzenállal várjuk a hozzánk látogatókat, melytől csak akkor tekintünk el, ha az érintett, máshol publikált cikk olyannyira elnyeri tetszésünket, hogy, a szerző hozzájárulása után, nálunk is kikerül a virtuális polcokra.

Állásfoglalás

Semelyik írásban szereplő terápia nem helyettesíti a megfelelő szakember által (orvos, dietetikus, pszichológus, stb.) végzett kivizsgálást és kezelést. Az önhatalmúlag elkezdett, vagy módosított terápiáért, diétáért és böjtért sem a cikkek írója, sem a Kollektívum portál üzemeltetője nem vállal felelősséget.

Kollektívum: a tudatos webshop

A Kollektívum hírportál mellett webshopot is indít, mely webshopban szigorúan azokat a termékeket jelenítjük meg, melyeket mi is használunk, melynek hatásosságáról, minőségéről mi is megbizonyosodtunk. Többek közt bio szépségápolási cikkekkel, kozmetikumokkal, kézi készítésű ékszerekkel, kreatív ajándéktárgyakkal találkozhattok a Kollektívum palettán. A Kollektívum Webshop itt érhető el: http://kollektivum.hu/shop/

Kollektívum:

“A kollektívum — amelyben az ember él vagy élhet — lehet collectivum sacrum (collectivum sacrale), amikor is a Szellem mintegy „szentségileg” megérinti az egyént, és megérinti az embereket összefogó kollektívumot. A legtöbb esetben azonban nem ez, hanem ennek az ellentéte nyilvánul meg: a collectivum profanum. Ez azt jelenti, hogy az embereket egy szakralitás nélküli — sőt szakralitás-ellenes — benső beállítottság és külső irányulás fogja össze, olyan célok érdekében, amely céloknak nincs transzcendentális vonatkozásuk, és amely célok nem mutatnak túl az ember szorosabb — biológiai értelemben vett — életén, vagyis azon az életen, amely a fogantatástól mintegy a biológiai halálig tart.

A collectivum profanumra az jellemző, hogy céljai mentesek a transzcendentalitástól, hogy döntően olyan céljai vannak, amely céloknak az individuum számára az individuum halálát követően már nincs értelmük. (…) Nem lehet azt mondani, hogy „bár az életem véget ér, a munkámnak, a tevékenységemnek van életemet meghaladó értelme”. Ez egy rendkívül lapos, banális, racionális — voltaképpen szubracionális — és szentimentális beállítása az ember és a saját jövője viszonyának, és az egyes ember és a kollektívum viszonyának. Ha valaki — nem elmélyedve, nem meditatíve, nem egy magasabb rendű megközelítés értelmében, egyszerűen csak néhány pillanatnyi önmegfigyeléssel — megpróbálja ezt a kérdést valóban megközelíteni, azonnal rá kellene jönnie, hogy semmiféle olyan célnak nincs értelme, amely egyértelműen arra alapozódik, hogy az egyén a halálban kioltódik; — vagy amely arra alapozódik, hogy bár az egyén a halálban nem oltódik ki, de a fennmaradása automatikus és szükségszerű.

Ahhoz, hogy az ember — az egyén — fennmaradjon a halálát követően, az életében át kell haladnia olyan fokozatokon, meg kell valósítania olyan fokozatokat, ki kell állnia olyan próbatételeket, amelyek alkalmassá teszik arra, hogy a halál traumáját és krízisét én- és öntudatát valóban tudatosan fenntartva tudja átélni.

A kollektívum csak akkor lehet collectivum sacrum, ha annak minden tagja számára megteremti az öntranszcenzió feltételeit, ha a kollektívumot alkotó individuumok mindegyike az önmegvalósításra törekszik, és ha az önmegvalósítás számára az individuum a kollektívumban egy szakrális keretet láthat, ha abban egy szakrális keretet akar és egy szakrális keretet valósít meg.” (Forrás: layakriya.hu)