• Home  /
  • Kreatív   /
  • Színek III . – Évszaktípusok és jellemzőik
Színek III . – Évszaktípusok és jellemzőik Színek III . - Évszaktípusok és jellemzőik Full view

Színek III . – Évszaktípusok és jellemzőik

Tarcsay Mária színdinamikai szakmérnök cikksorozatának harmadik része, melyben a színek harmóniájának mélyére ás.

A cikksorozat előző részeit itt és itt olvashatjátok.

A színeket többféle módon csoportosíthatjuk aszerint, hogy fizikai vagy hangulati hatásuk szerint vizsgáljuk őket. Hangulati hatás szerint megkülönböztetünk hideg, meleg és semleges színeket.

A meleg színek kiemelnek, felhívják magukra a figyelmet, az otthonosság, barátságosság, védettség érzését keltik. Fizikai oldalról nézve ezek a nagy hullámhosszú színek, vagyis a meleg szín olyan színérzet, amelynek színességét a spektrum hosszú hullámhosszai határozzák meg.

A meleg színnel ellentétben, a hideg színek – általában – háttérbe húzódnak, „elvonulnak”, mindemellett megnyugtatnak és pihentetnek.

A hideg szín olyan színérzet, amelynek a színességét a spektrum rövidebb hullámhosszai határozzák meg, vagyis a fizikai oldalról nézve ezek a kis hullámhosszú színek.

A színezet szerinti színhőmérséklet minden esetben viszonylagos, azaz a hasonlítás az alapja.

A semleges színhőmérséklet a szürke tengely környezetében található. Ezek a fehér (ami sterilitást, tisztaságot, ártatlanságot sugall), a fekete (amiről a haláltól az eleganciáig sok mindenre asszociálhatunk) és a szürke (ami a köztudatban is a legsemlegesebb színként él). Bár néhány tanulmány, tanácsadó ennél sokkal több semleges színt sorol fel, de ezen megközelítések nem követik a ma elfogadott színrendszerek meghatározásait.

A színtípus meghatározása a bőr-, szem- és a hajszín alapján

Színek III . - Évszaktípusok és jellemzőikMint a korábbi cikkekben már utaltunk rá, a nyak, az arc, a szem, a haj egymásmellettisége a természetes és mesterséges pigmentek harmonikus összhangját követeli meg. Azaz a test pigmentjei határozzák meg, hogy ki melyik színtípusba tartozik, elsősorban a szervezetben található karotin mennyisége, a vér hemoglobin-, illetve a test melanin tartalma.

Annak megállapítása, hogy ki milyen színcsoportba tartozik, összehasonlítással történik. Ehhez – többnyire – laborban bemért, meghatározott sorrendbe állított kendőket használnak a szín- és stílustanácsadó szakemberek.

Joggal merül fel a kérdés, hogy az évszakok színrendszere minden faji csoportra vonatkozik-e vagy sem? A kutatások és a mérések szerint igen. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egyes típusok minden országban azonos eloszlásban fordulnak elő. Például az ázsiai országok őshonos népeinél, Afrikában (mivel eredendően nincs szőke) nem találunk ’tavasz’ és ’nyár’ típust, de az ’ősz’ és a ’tél’ típus megtalálható. Északon viszont ritka az ’ősz’ típus. Ott a ’tavasz’, ’nyár’, esetleg a ’jeges tél’ típus fordul elő.

A TAVASZ színei és a ’tavasz’ típusú ember

Színei: tiszta, friss, meleg, általában nem túl sötét színek.

Színek III . - Évszaktípusok és jellemzőikFőbb személyiségjellemzői: élénk, tudnivágyó, barátságos és mindig kalandra éhes. Testmagasságától és súlyától függetlenül van valami gyengéd és törékeny ebben a típusban. Többnyire azt a benyomást kelti, mint aki teljes egészében élvezi az életet. Jól tud bánni a szavakkal, hamar felkelti mások érdeklődését. Többnyire a következményektől vissza nem riadva megmondja a véleményét, és ha ezzel meg is bánt valakit, hamar megbocsátanak neki. Leginkább egy ide-oda repkedő madárhoz hasonlít. Magában hordoz valamit az évszakra jellemző fiatalosságból, frissességből. Ehhez a típushoz tartoznak az ún. örökifjak. Kedveli a társaságot, de ennek ellenére inkább egyedülálló.

Világszerte a legritkábban előforduló típus, Észak – Európában viszont gyakori.

Egyéb jellemzői: figyelmes, őszinte, kíváncsi, elbájoló, érzéki, nyílt, bizakodó, vidám, becsületes, élénk, éber, kapcsolatteremtő, rendszerető, vagy éppen túlságosan is kaotikus.

Stílusa: klasszikus, fiús, időtlen.

Kiegészítők és ékszerek: tanácsos az egyszerűségre, az eleganciára törekedni, a legegyszerűbb kidolgozású és formájú kiegészítők illenek hozzá.

Fém: sárgaarany, sárgaréz, vörösréz.

Korall-, elefántcsont, gyöngy színei: tojáshéj, barack, lazacrózsaszín, vízkék.

Drága- és féldrágakő: opál, ónix, akvamarin, smaragd, türkiz, borostyán.

Illatok: klasszikus, tiszta, friss, egyszerű illatok; kissé citromra, gyümölcsre vagy finom virágillatokra emlékeztetőek.

NYÁR típus

Színei: lágy, kevert, hideg, kissé fátyolos, tompa színek.

Főbb személyiségjellemzői: változatos, sokoldalú; gyakran többféle dologgal foglalkozik egyszerre. Vonzódik az elvontabb dolgokhoz (a filozófia, a zene, a művészet), de elismert szakembereket találunk a tudományos kutatás területein is. A nyár típus képviselőinek többnyire kialakult, sajátos stílusuk és jó érzékük van mások analizálásához. Szinte mindannyian gyűjtenek valamit, amelynek szépsége mellett anyagi értékét sem vetik meg. Társaságkedvelők, életre szóló barátok és mint házigazdák szinte felülmúlhatatlanok, amit nyugodt természetükkel, finom, kissé vibráló, de kellemes modorukkal érnek el.

Kelet-Európában gyakori.

Egyéb jellemzői: becsületes, szemlélődő, elragadó, megközelíthetetlen, impresszionista, békés, gáláns, kacér, felséges, romantikus, illemtudó, csendes, buja, álmodozó. szolgálatkész, sokatmondó vagy éppen szófukar.

Stílusa: romantikus, klasszikus (idősebb korban), természetes (ritkább); részletekig megkomponált megjelenés és kiegészítők.

Ékszere: finoman megmunkált, aprólékosan kidolgozott, bonyolult formájú ékszer vagy bizsu, ódon hatású, kissé matt színű kiegészítők.

Fém: fehérarany, ezüst, titán, platina.

Gyöngy: szürkés rózsaszín árnyalatok, vagy olyanok, amelyek tejszerűen zavarosak, alabástrom, üveg.

Drága- és féldrágakövek: ametiszt, rózsakvarc, ónix, türkiz, opál, akvamarin, rubin.

Illatok: egyszerű, lágy vagy kevert virágillatok (jázmin, narancs, rózsa, enyhe vaníliára vagy púderre emlékeztető).

ŐSZ típus

Színek III . - Évszaktípusok és jellemzőikSzínei: intenzív, meleg, telt, barátságos színek.

Főbb személyiségjellemzői: jó értelemben vett földhözragadt típus; természeténél fogva célirányosan, biztos kézzel lát neki a problémák megoldásának. Négy évszak közül ebbe a csoportba tartozó személyek a legenergikusabbak, legszínesebbek, egyszerűen észre kell őket venni. Vidám, hangos természetével szinte mindig a társaság középpontjába kerül (ha nem, tesz róla!). Kifejezetten kalandvágyó típus.

Egyéb jellemzői: nyílt, nagylelkű, szenvedélyes, pazarló, őszinte, különc, energikus, szabadelvű, sportos, nagyvonalú, vakmerő, hatékony.

Stílusa: sportos, sportosan elegáns, természetes, klasszikus.

Ékszere: minden mennyiségű, természetes anyagú (fa, szaru, elefántcsont bőr, toll…), elnagyolt, egyenetlen felületű, kézi megmunkálású darabok.

Fém: arany, sárga- vörösréz, bronz.

Gyöngy: bőrrel kombinált sárgás tónusú gyöngyök, melegen színezett vagy natúr fa, elefántcsontból készült gyöngysor.

Drága- és féldrágakövek: vörös korall, borostyán, tigrisszem, aranyló topáz, sárgászöld jade, türkiz.

Illatok: nehéz, erőteljes, aromás, erotikus-, keleties hatású, összetett illatok.

TÉL típus

Színek III . - Évszaktípusok és jellemzőikSzínei: tiszta, körülhatárolt, kontrasztos, hideg színek.

Főbb személyiségjellemzői: feltűnő, méltóságteljes, elegáns a Tél, amit elsősorban erősen kontrasztos színeinek köszönhet; szinte mindig képes uralkodni érzésein; megbízható, módszeres és precíz; biztos fellépése automatikusan tekintélyt biztosít a számára; szenvedéllyel vonzódik a különleges és drága dolgokhoz; kitartóan küzd az általa kitűzött célokért.

A világon a leggyakrabban előforduló típus.

Egyéb jellemzői: arisztokratikus, magabiztos, uralkodó, pontos, büszke, fáradhatatlan, merész, erős, egyenes jellem.

Stílusa: elegáns, drámai, klasszikus.

Ékszere: kevés, de feltűnő (méretében nagy) extravagáns modelleket viselhet; foglalat lehet egyszerű, formája geometrikus; felülete lehetőleg sima (finom, édeskés egyhangúvá teszi, a túldíszített pedig elnyomja).

Fém: ezüst, fehérarany, platina, nikkel.

Gyöngy: fehér, fekete, szürke, sötétkék, tiszta piros.

Drága és féldrágakövek: gyémánt, smaragd, hegyikristály, zafír, rubin.

Illatok: elegáns, hűvös, friss aromák; extravagáns, kissé fűszeres, esetenként, kesernyés illatok.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a körülöttünk lévő színvilág megismerése és alakítása életünk fontos eleme, ami sokrétű szimbolikus és érzelmi tartalmat rejt. Az ember nemcsak érzékszerveivel, hanem egész szervezetével, tudatával, hangulatával, testi-lelki folyamataival válaszol a környező világ színjelenségeire. Bár ez a legtöbb esetben nem válik tudatossá, mégis nap, mint nap alakítjuk a környezetünket a színek hatalmával. Elég a színek legkézenfekvőbb, leghétköznapibb jelentéseire gondolnunk, amelyek azonban korántsem véletlenek vagy esetlegesek. A színek az emberi tudatban sokszor rejtetten munkáló erők, hiedelmek, szimbólumok, archetípusok kifejeződései. A színek gazdag jelentésrétegeik révén lehetővé teszik, hogy érzelmeinket, gondolatainkat kifinomultan fejezzük ki. Sőt, alkalmasak az érzelmi-pszichikai hatáskeltésre, befolyásolásra is, ami a PhotoShoppal készített képek által kiváltott reakciókon egyértelműen mérhető.

Nézzük külön-külön a képeket és figyeljük, hogy melyikről milyen érzéseket, gondolatokat vált ki belőlünk!

Tarcsay Mária
Színdinamikai szakmérnök
Web: www.tarcsaymaria.hu

Leave a comment