Válaszkész gondoskodás – GY.I.K. VÁLASZKÉSZ GONDOSKODÁS – GY.I.K. Full view

Válaszkész gondoskodás – GY.I.K.

Ezer kérdés, de van-e ezer válasz? Végigjárod a várandósság hónapjait, testileg-lelkileg készen állsz a szülésre, de ami utána következik, a felkészülés hónapjaiban kisebb hangsúlyt kap. Módszerek garmadájára bukkansz a neten vagy a könyvesboltban s csak kapkodod a fejed. Az alábbi írás nem egy módszerről szól, sokkal inkább egy szemlélet tévhiteit igyekszik letisztulttá tenni.

1. Milyen módszer a válaszkész nevelés?

Nem módszer, inkább az ösztönös tudáson alapuló belső út. Olyan információk mentén halad, amely segíti a kötődés kialakulását, a testi-lelki fejlődés és változás folyamatát kíséri inkább szívközpontúan, mint tekintélyelven alapulóan. A baba ösztönös és természetes jelzéseit veszi figyelembe és segíti az anyát abban, hogy ezeket a jelzéseket megértse, felismerje és adekvát választ adjon rájuk. Egybe foglalja az igény szerinti szoptatás, hordozás és éjszakai gondoskodás jelentőségét és információt nyújt ezekről. Mostanában nehéz lehet meghallani az ösztönök hangját, mert rengeteg téves információ és elbizonytalanító tanács jut el a szülőkhöz és kínálnak gyors megoldást olyan problémákra, melyek valójában nem kórosak, hanem sokszor adott életszakasz normális jellemzője, életkori sajátosság. Nem módszer, mert nem kínál egy általános receptet, ami minden babára, szülőre egyaránt vonatkozhat, hanem a biológiai meghatározottságot veszi alapul úgy, hogy közben maximálisan a kisbabák valódi működésére összpontosít, ami kerek egész lesz az anyában lezajló hormonális és pszichés változásokkal.

2. Készüljek már várandósság alatt a gyermeknevelésre?

VÁLASZKÉSZ GONDOSKODÁS – GY.I.K.
Fotó: doriana_s

Érdemes olvasgatni, információkat begyűjteni a szüléssel, szoptatással, a babák valódi működésével kapcsolatban. Ha nincs a családban, közeledben lehetőséged megismerni más kisbabákat, vagy csak hiteles környezetben szeretnél kérdéseidre választ kapni, már várandósan is érdemes a La Leche Liga baba-mama csoportjainak valamelyikébe ellátogatni.

Ha magzatodra szeretnél ráhangolódni, szeretnél felkészülni az anyaság állapotára, a szülés pszichés folyamataira, érdemes anya-magzat kapcsolatanalízisre jelentkezni.

Tehát tájékozódni, ráhangolódni a szülői szerepre ajánlott, de meghatározni előre módokat a táplálás, alvás tekintetében, és fogadkozni már kevésbé, hiszen a kisbabás lét meglehetősen nagy rugalmasságot igényel majd tőled is, sokat formálódik személyiséged és csalódás is érhet, mikor összedőlni látszik az előre megírt álom, ugyanis az elképzelés sokszor nem egyezik azzal, ahogy valójában működik egy kisbaba.

3. Milyen könyveket olvassak?

Várandósság és egyéb, fokozottan érzékeny, felfokozott állapotot előidéző időszakban inkább szépirodalmat, mint internetes fórumokat. Illetve érdemes előnyben részesíteni azon gondoskodásról szóló könyveket, melyeket vagy hiteles személy ajánlott, vagy tartalmát tekintve is látszik rajta, hogy nem receptet kínál, nem vesz egy kalap alá minden csecsemőt és szülőt, hanem utat mutat.

4. Hol szüljek?

Ott, ahol biztonságban érzed magad! Az otthonodban vagy kórházban, nem számít. A lényeg, hogy azt érezd, figyelnek rád, biztonságban vagy, tiszteletben tartják tested működését, a rutinszerű beavatkozásokat nem erőltetik rád, számít a véleményed, beleegyezésed, kéréseid, a babádat nem viszik el tőled, támogatják és segítik a szoptatást, a bőrkontaktust, megfelelő információkkal látnak el. Tehát, ahol te és kisbabád kompetens egység lehettek.

5. Mikortól szoptathatok?

Ha mindketten jól vagytok, a szülés után minél hamarabb! Ha van rá mód, babád, a megszületése után, még pucéran és magzatmázasan, kerüljön rá hasadra- mellkasodra és engedd, hadd keresse meg melledet! Az első két órában aktív és éber az egészséges újszülött, és általában az első 20-50 percben valamikor szívesen kezd szopizni. Az első órának nagy jelentősége van, mind a tejtermelés, mind a kötődés alakulásának szempontjából!

6. Nem kaptam meg a babát, csak másnap, nem fog kötődni a babám?

VÁLASZKÉSZ GONDOSKODÁS – GY.I.K.Biztosan szomorúvá és csalódottá tesz, ami veletek történt, akkor is, ha orvosilag indokolt volt az intézkedés. Érdemes feldolgozni az átélteket, a hozzá kapcsolódó érzéseidet, akár el is gyászolhatod ezt a veszteséget! Indulhat kevésbé optimálisan az életetek, mint amire készültél és számítottál, de szerencsére ez nem lehet akadálya a biztonságos kötődésnek és sikeres szoptatásnak! Ha otthon vagytok, átélhetitek a bőrkontaktust úgy, ahogy a születés után tettétek volna! Vetkőztesd le kisbabád, tedd szabaddá mellkasod és bújjatok össze! Add át magad az érzésnek, engedd el magad és légy jelen! Lehet, hogy babád megkeresi melled és szopizni kezd, lehet, hogy pusztán körbevesz titeket az egymásra találás hulláma, de nem marad hatás nélkül és gyógyító hatással bír.

7. Elkényeztetem, ha minden nyikkanásra felveszem a babámat?

Nem, a kisbabáknak elemi szükséglete a szoros testkontaktus. Újszülöttként akár napi 24 órában! Ez nem kívánság vagy vágy, hanem igény, ami, az evolúciós kódolást tekintve, a túlélését szolgálja. Mindannyian éretlenül jövünk a világra, a megfelelő fejlődéshez, az ősbizalom kialakulásához szükséges az intenzív gondoskodás! Megfelelően válaszolni a baba jelzésére: egy újabb mozaik helyre kerülése a nagy képben. Kifejezetten jó hatással van a babákra, gyermekekre, ha tiszteletben tartják szükségleteiket és bizalommal fordulnak fejlődésük felé.

8. Evészavaros lesz a babám, ha minden jelzésére etetéssel válaszolok?

Nem, és szexuálisan sem válik aberrálttá, ahogy kóros függősége sem lesz. Legalábbis az igény szerinti szoptatásból fakadóan nem. Mivel a szoptatás sokkal több, mint az éhség megszüntetésére szolgáló eszköz, téves volna kijelenteni, hogy érzelmi fájdalmat, nyűgösséget, álmosságot étellel igyekszel megoldani. A szoptatásnak sok funkciója van: elaltat, megnyugtat, összekapcsol, összehangol, fájdalmat csillapít, szomjat olt és jóllakat. A testkontaktus, az ölelés, a szopómozgás, az anya bőrének, illatának ismerős közelsége csodákat művel, miközben egy természetes összhangot eredményez. Szopi a hozzátáplálás idején is megmarad(hat), és egyre inkább nem az éhség, hanem az egyéb szükségletek lesznek a mérvadók a mellre kéredzkedésnél, mindaddig, míg el nem jött az idő a szopi befejezésére.

A fentieket figyelembe véve érdemes a babára bízni a szoptatások számát! Ez mind a tejmennyiségre, mind a pszichés fejlődésre nézve jótékony hatással bír, és az ő sajátos igényeihez alkalmazkodik!

9. Mikor kell elválasztanom ahhoz, hogy ne legyenek beilleszkedési problémái és önálló legyen?

Nem kell elválasztanod mindaddig, míg számodra is megfelelő a szoptatási kapcsolat! Ez a fajta összekapcsolódás köztetek beavatkozások nélkül is elér újabb és újabb szintekre, és egyfolytában változik, rugalmas. Minden korszaknak meg van a maga jellegzetessége, nehézsége és szépsége. Ha úgy érzed, eleged van, nem akarsz tovább szoptatni, megteheted, hogy elválasztod, de érdemes lehet kicsi időt hagyni még, nem csak egy hullámvölgyről van-e szó, vagy olyan dologról, ami némi változtatással számodra is könnyebbséget hoz, ám a szoptatási kapcsolat is fennmaradhat, csak esetleg kissé átalakulva. Ha gyermekedre bízod, előfordulhat, hogy 2 éves kora után (2-4 éves kora között valahol) jön el az idő. Egy éves kor előtt inkább gondolhatsz szopási sztrájkra, mint természetes elválasztódásra, ilyen esetben érdemes ezt az irányt is megnézni.

A válaszkész gondoskodásban részesülő gyermekek rendkívüli stabilitást képesek szerezni önmagukról és a világról is pozitív képük lehet, hisz adott szinten minden igény kielégülhetett. Ennek megfelelően remekül megtalálják a helyüket a közösségekben és koruknak megfelelően viselkednek.

Önállóvá válni amentén lehet a leginkább, ha tiszteletben tartjuk a saját tempóját, személyiségét és inkább kísérjük az úton, mintsem beavatkozunk, és túlzott elvárásoknak akarjuk megfeleltetni őt, a szent cél érdekében.

10. Mikor jön el az idő, hogy letehetem, eljátszogat egyedül és fellélegezhetek egy kicsit?

Úgy érzed, berobbant a gyerek az életedbe, vártad őt és akartad, mégis felforgatott fenekestől mindent és nem csinálhatod, amit szeretnél, vagy amit kéne? Igazad van!

Már semmi sem olyan, mint régen volt.

A babák ott szeretnek lenni, ahol zajlik az élet, ahol anyukája tevékenykedik és ez természetes. Nem úgy vannak kitalálva, hogy csendesen, önmagukban tevékenykedve éljék napjaikat, magzat korukban is körbevették az élet zajai. Társas lények vagyunk. A megfelelő fejlődéshez is ingerekre van szükség. Az újszülöttnek folyamatos testkontaktus szükségeltetik, a nagyobbacska csecsemő is szívesen szemléli édesanyja testéről a világot, a maga módján részt vesz a háztartási munkálatokban, ezért a hordozás otthon is mindennapos társatok lehet. Mikor kezd kúszni-mászni, kevesebb időt tölthet testeden, de akkor is szüksége van arra, hogy lásson téged. Ilyenkor engedd, hogy utánad másszon! Üríts ki egy fiókot számára a konyhában, engedd megvizsgálni a porszívó csövét, hadd pakolja ki a mosott ruhákat! A kapocs köztetek nem lazul, csak formálódik, átalakul, alkalmazkodik az újabb fejlődési szakaszokhoz. Egyszer csak azt veszed észre, hogy messzire szalad tőled, de még visszafut egy gyors „feltankoló” ölelésre. Mikor már iskolába jár, akkor is nagy szüksége lesz rád, de már másképp fejezitek ki egymás iránt a tiszteletet és szeretetet, mégis ott munkál benne az alapoknál megszerzett, beszívott szoros együttlét megnyugtató, biztonságos hatása, hogy megtanult bízni saját magában, megtapasztalta, hogy jelzései számítanak és ő maga értékes személy!

Ha úgy érzed, szükséged van feltöltődésre, próbálj segítséget kérni, ne te moss, főzz, takaríts, hanem olvass, végy meleg fürdőt, aludj babáddal egy jót délután vagy találkozz barátokkal!

11. Mikortól hordozhatok?

VÁLASZKÉSZ GONDOSKODÁS – GY.I.K.A babád szempontjait figyelembe véve újszülött kortól, hiszen a testkontaktus igénye azonnali, ám a tested szempontjából javasolt a gyermekágyas időszakban (első hat hét) kímélni magad és pihenni. A testközelről addig sem kell lemondanod, hiszen egymás mellett fekszetek, időnként mellkasodra teszed, gyakoroljátok, tanuljátok a szoptatást, ismerkedtek egymással, az új helyzettel.

Sokat tehetsz a kötődésért a hordozással, emellett praktikus oldalait is megismered, hisz marad két szabad kezed, ami nagy kincs a kisbabás hétköznapokban!

A hordozás is évekig partneretek lehet, de ez is változó intenzitással, változó igényekkel. Ennek megfelelően érdemes beszerezni hordozóeszközt, vásárlás előtt próbálni, hogy valóban a legmegfelelőbbet találjátok meg számotokra!

12. Nem akar a kiságyban aludni, hogy szoktassam bele?

Miért akarod beleszoktatni? Külső nyomás hatására vagy belső meggyőződésből?

Kisbabád nem szeretne nélküled elaludni és nehezen is tudna, hiszen éretlenségénél fogva egyedül nem képes előállítani azt a laza állapotot, ami szükséges volna az elalváshoz. Segítségre van szüksége. Ringatással, szoptatással könnyebb elaludni. Ha már mélyen alszik, megpróbálhatod letenni.

13. Állandóan felébred éjszaka. Mit rontottam el?

Nagy valószínűséggel semmit! A kisbabák nem alszanak egyhuzamban hosszú órákat, egyszerűen másképp működnek. Rövidebb alvásciklusuk, az idegrendszer éretlensége, az anyatej gyors megemésztése hozzájárul ahhoz, hogy többször is ébredjen. Ez a fejlődés normális velejárója. Nem a szoptatás vagy a ringatás a ludasak ebben, hanem a biológiai meghatározottság. Erről leszoktatni a babákat durva beavatkozás volna. Megtanítani sem szükséges őket az önálló alvásra, hiszen ez egy érési folyamat következménye és nem tanult! Érdemes inkább olyan megoldást találni, amiben a szükségletek kielégülhetnek és mindannyian a lehető legtöbb alváshoz juthattok! Nem baj, ha minél közelebb helyezitek el magatokhoz a kisbabátokat, hiszen így hamarabb meghallod, megérzed, ha szüksége van rád és nem kell teljesen éber állapotba kerülnötök a visszaalváshoz.

14. Éjszakai szoptatás: meddig?

Kisbabád önmagától is megérik arra, hogy elhagyja az éjszakai szoptatást! Mikor az idegrendszere elég fejlett ahhoz, hogy az éjszakákat átaludja, elmaradnak az éjjeli szopik is. Ez kb. 2-3 éves kor körül jön elő, de előfordulhat, hogy az éjjeli szopikat már hamarabb elhagyjátok. Vagy magától dönt így, vagy te szeretnéd az éjjelt szoptatás nélkül tölteni. Utóbbi esetben számolnod érdemes azzal is, hogy az éjszakai ébredés fennmaradhat szopi nélkül is (hisz nem azért ébred, mert szopira szoktattad!), ekkor más módot kell választanotok a visszaalváshoz. 1,5 éves kor után egyre elfogadóbbak az irányban, hogy nem lesz szopi éjjel, meg lehet próbálni megbeszélni vele, kompromisszumot kötni, de ezután is figyelembe venni éjszakai szükségletüket, mikor a kötődési szükséglet eleve magasabb az éjjeli órákban!

Az éjszakai szoptatásnak nagy szerepe van a tejmennyiség alakulásában, nem megfelelő gyarapodás esetén sem érdemes elhagyni, így azt mondom, nem érdemes az éjjeli „műszakot” különállóként kezelni, hanem az egész nevelést, együttlétet egy komplex valamiként látni, melynek szerves és fontos része az éjszakai gondoskodás is.

15. Együtt vagy külön aludjunk?

Ahogy nektek kényelmes és jó! Nem ártasz azzal, ha beengeditek ágyatokba kisbabátokat, feltéve, ha ez közös döntés eredménye és megfelelőek a biztonsági szempontok. Ne süppedjen a matrac, ne tegyél párnát a feje alá, dohányzás, alkohol, drogfogyasztás kizáró tényező, hosszú hajad kösd össze, ne öltöztesd fel túlzottan, ne legyenek az ágyban nehéz, nagy paplanok, ne csúszhasson be két matrac közé, résekbe, elég nagy legyen a fekvőfelület!

VÁLASZKÉSZ GONDOSKODÁS – GY.I.K.
Fotó: jzuidema79

Bármikor, bármilyen élethelyzetben döntettek úgy, hogy már nem jó számotokra az együttalvás. Ilyenkor hozzatok létre egy új, megfelelő helyzetet! Adott élethelyzetek szerint hozzatok döntéseket és ne hosszútávban gondolkodjatok mindenképp!

Ha a gyermekre bízzátok, akkor sem maradna örökre az ágyatokban! Önmaguktól is vágyni kezdenek egy külön vacokra, saját birodalomra, ahová el lehet vonulni, tehát ebben az esetben is érdemes őt figyelni, és ráhangolódni újabb és egyre kifinomultabb jelzéseire, igényeire.

Az együttalvás remek módja az összehangolódásnak, az első időszakban különösen nagy jelentőséggel bírhat, mikor az ismerkedés fázisa zajlik, mikor a tejmennyiség igényre szabottsága alakul, mikor mind az anya, mind a baba receptorai érzékenyek, nagyfokú a nyitottság és befogadás a láthatatlan jelek iránt. Folyamatos közelségben könnyebb a kezdeti jeleket felismerni, mint a kései, nyugtalanabb, sírósabb jelekre reagálni és megnyugtatni.

16. Hogy lehetek jó anya?

Ó, bárcsak létezne erre egy rövid és frappáns válasz! Mindenkinek mást jelent jó anyának lenni. Nem árt, ha meglátod magadban azt a képet, ami számodra kimeríti a jó anya fogalmát! Aztán próbáld megvizsgálni, ez a kép hogyan alakult ki? Mintaként hoztad, ezt várják el tőled?

Anyának lenni sok rugalmasságot kíván! Válaszkész anyának lenni pedig válaszkészséget magad felé is! Maga a válaszkészség pedig hibázási lehetőségekkel is jár. Lehet hibázni, bocsánatot kérni, újra kezdeni, átformálni, valódi érzelmeket átélni és azt ki is mutatni, hitelesen élni és érezni, közvetíteni a mondandókat, elfogadni és közben bízni! Bízni magadban, bízni a kisbabádban, bízni a társadban!

Elég jó anyának lenni bőven elég volna! Ebbe bele tartozik az is, hogy engedélyt adsz magadnak arra, hogy személyiséged átformálódjon, önismereted mélyüljön. Az anyaság átformál, feltár, sebeket is felszakíthat és be is gyógyíthat!

Egészen különleges, semmihez sem hasonlítható állapot és szakasza, része az életnek!

Az ösztönök hangja benned is munkál! Engedd meghallani és remek társakra is találsz az úton, akik segítenek téged tovább! A közösségek ereje nagy segítség! Nem vagy támasz és fogódzó nélkül!

Dobiné Olasz-Papp Nóra
(www.valaszkeszszulok.hu)

Leave a comment