• Home  /
  • Egészség   /
  • Vegyszermentes takarítás – így is lehet
Vegyszermentes takarítás – így is lehet Vegyszermentes takarítás - így is lehet Full view

Vegyszermentes takarítás – így is lehet

Takarítás bivalyerős vegyszerek és kemikáliák nélkül? Bizony így is lehet. Az alábbi praktikák nem csak környezetbarát megoldások, de a pénztárcánkat is jobban kímélik, mint vegyszeres társaik.

A vegyszerekkel szemben szükséges körültekintésnek rengeteg esetben nyoma sincs. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a hazánkban előforduló háztartási mérgezések száma. Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet jelentése alapján a 2010. január 01 és 2012. december 31 közti időszakban 50.339. mérgezést jelentettek be hazánkban, melyből 76 halálos kimenetelűt háztartási- és ipari anyagok, valamint növényvédő szerek okoztak. Legfőbb okok közt a vegyszerek gyermekek számára is tetszetős, szép, színes csomagolása, a gyermekzár hiánya és a felelőtlen helyen való tárolás áll.

Szerencsére azonban számos alternatívája van a takarításban alkalmazott vegyszereknek, hiszen nem mindegy, hogy mivel mossuk ruháinkat, melyeket aztán magunkra és gyermekeinkre adunk; mivel tisztítjuk tányérjainkat, melyből étkezünk, és nem utolsó sorban nem mindegy az sem, hogy mennyi kemikáliát engedünk le a lefolyóba, mely aztán általunk visszakerül a körforgásba.

Érdemes kitartónak lenni a vegyszermentes megoldások kikísérletezésében, hiszen az ideális arányok és metódus megtalálása több időt vehet igénybe, mint az egyszerű, vegyszeres tisztításoknál, de megéri. Egészségünk és pénztárcánk is meghálálja.

Fertőtlenítés, vízkőoldás

Vegyszermentes takarítás - így is lehetAz ecet csodákra képes a takarításban. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható szer; segítségével egyszerűen, hatékonyan és gazdaságosan tisztává varázsolható a lakás.

Ablakpucolás, tükrök tisztítása: egy flakonban keverjünk el egy dl ecetet egy evőkanálnyi, gyógyszertárban is beszerezhető 70%-os alkohollal, majd hígítsuk fel fél liter vízzel. A keverékből csak annyit készítsünk, amennyit aznap elhasználunk, mivel nem áll el. Ha alkohol nincs épp otthon, akkor e nélkül is elkészíthetjük a keveréket, az ecet aránya ilyenkor lehet magasabb, bár alkohol nélkül nem lesz annyira hatékony a keverék, mint alkohollal. A keverék nyomtalanul eltávolítja a foltokat, szennyeződéseket, és csillogóvá varázsolja az üveget.

Vízkőoldás: az ecet kiváló vízkőoldó: vizes oldatát, vagy egy ecetes rongyot, vagy szivacsot használhatunk a csapok fényesítésére, konyhapult, csempék, kád, zuhanyzó, WC-csészék tisztítására.

WC-tisztítására szórhatunk a WC-kagylóba szódabikarbónát is, majd alaposan sikáljuk át kefével.

Az ecet önmagában is csodaszer, de szódabikarbónával megbolondítva még jobban oldja a vízkövet. Töröljük át ecettel felpezsdített szódabikarbónával a csapokat, zuhanyzót, kádat, csempéket – nem csak tisztít, de fertőtlenít is.

Mossuk át ecetes vízzel rendszeresen a kávéfőzőnket is. Erre alkalmazhatunk citromsavat is, melynek hatása azonos az ecetével.

Általános takarítás

Az eldugult lefolyó minden háziasszony rémálma. Megelőzésképp szórjunk egy evőkanálnyi szódabikarbónát a lefolyóba, és öntsünk rá egy dl ecetet. Hagyjuk legalább egy órán át hatni; makacs dugulás esetén ismételjük meg a műveletet naponta többször.

Vegyszermentes takarítás - így is lehetFelmosáskor egy vödör vízbe tegyünk egy dl ecetet, 2 evőkanál mosószódát és 10 csepp teafa, vagy bármilyen más, tiszta illóolajat. Az ecet és a mosószóda eltávolítja a makacs foltokat is, a teafa pedig fertőtlenít. Fertőtlenítőszerként teafa olaj helyett rakhatunk bele például grapefruitmag-cseppet is.

Súrolás: nedves szivacsra szórjunk szódabikarbónát, és sikáljuk át vele a piszkos felületeket. Ezt követően mossuk át sima vizes szivaccsal is, és töröljük szárazra. Alkalmazzuk csempéken, sütőben, kerámia sütőlapokon is. A szódabikarbóna hatékonyan távolítja el az égett edényeken szennyeződéseit is.

Szagtalanítás: a szagtalan szódabikarbóna az egyik legkiválóbb szagelnyelő, legyen szó bár hűtőről, mikróról, lefolyóról, függönyről, sportfelszerelésekről vagy cipőről. Töröljük át szódabikarbónás vizes szivaccsal a vágódeszkát, mikrót, a textíliákat áztassuk be négy evőkanál szódabikarbónát tartalmazó egy liter vízbe, a hűtő pedig kis tálkában érdemes a szódabikarbónát elhelyezni. Cipő szagtalanításakor célszerű, ha légáteresztő kis textilzacskóba vagy harisnyadarabba tesszük éjszakára a szódabikarbónát, majd reggel dobjuk ki.

Kávé-, zsír- és teafoltos ruhaneműinket mosás előtt áztassuk be a fent említett oldatba, és csak utána tegyük őket a mosógépbe.

A kerámia- vagy indukciós főzőlapoknál a jól bevált szappan-víz kombóval érhetünk el szép eredményeket.

Bútortisztításhoz fél pohár olíva olajat keverjünk el fél pohár ecettel, majd puha ronggyal töröljük át a kívánt felületet. Az ecet eltávolítja a szennyeződéseket, az olíva olaj pedig fényessé varázsolja az asztalt.

Szőnyegtisztításkor bevethetjük az ecetes szivacsot: eltávolítja a foltokat, és hatásos az atkák ellen is.

Mosogatás

A mosogatógép tabletta-tartályába tegyünk két teáskanál citromsavat és az egy teáskanál szódabikarbónát – ez utóbbi szagtalanítja a gépet, és tisztítja, fertőtleníti a mosatlant is. Öblítő helyett használjunk ecetet pár csepp illóolajjal. Ne feledkezzünk meg mosogatógépünkben a sóról sem! Ennek hiányában könnyen foltos, vízköves poharakat, tányérokat kaphatunk. Ha mosogatógépünket szagtalanítani szeretnénk, akkor töltsünk fél pohár szódabikarbónát a gépbe, és futtassuk le üresen az öblítő programot.

Ha mosogatáshoz nem szeretnék készen kapható folyadékot használni, akkor keverjünk el négy evőkanál szódabikarbónát egy liter vízben, és ezzel mosogassunk. Eltávolítja a makacs szennyeződéseket és fertőtlenít is.

Mosás

Vegyszermentes takarítás - így is lehetA mosóporok felületaktív anyagai és allergén összetevői helyett térjünk át környezetbarát megoldásokra, melyekkel sem ruháinkat, sem környezetünket nem károsítjuk.

A fehér és a világosabb ruhákhoz használjunk mosószódát, míg a sötétebbekhez alternatíva lehet a mosódió, vagy bátrabbaknak a vadgesztenye is. A bioboltok polcain találhatunk egy-egy tisztább mosóport is, érdemes utánajárnunk, hogy valóban bio-termékről van-e szó.

A fehérítésben nagy segítség mosószódán kívül a szódabikarbóna is. A foltokat, világosabb színű ingnyakat, elszíneződött ruhákat áztassuk be vízben oldott mosószódába, majd citromlében oldott mosószódával gyengéden masszírozzuk át. Ehhez használhatunk még adalékanyag-mentes mosószappant is.

Öblítő helyett fél dl vízbe egy evőkanál ecetet és 8-10 csepp illóolajat keverjünk el. Az ecet megőrzi a ruhák természetes színét, a fekete ruhák színe pedig új életre kel tőle. Fontos: az illóolaj tisztaságát mindenképp teszteljük használat előtt, mégpedig az alábbi módon: fehér lapra cseppentsünk pár cseppet belőle: amennyiben száradás után nem hagy semmilyen foltot a papíron, úgy valóban tiszta illóolajjal van dolgunk. Ha az illóolaj nem 100%-osan tiszta, úgy foltot hagyhat a ruhán!

Havonta egyszer mossuk át a mosógépünket ecettel: öntsünk a dobba, illetve a mosópor-, és az öblítőtartályba egy üveg ecetet, és 90 fokon indítsuk el az üres mosást.

Fontos: az ecet sav, ezért nem árt pár szabályt észben tartani.

  • Soha ne használjunk nyílt lángot az ecet mellett!
  • Semmilyen körülmények közt ne melegítsük fel, és forró felületen, például meleg kerámia főzőlapon soha ne használjuk!
  • Használata után mindig szellőztessünk!
  • Hígítsuk mindig vízzel!
  • Az ecetes takarítás után öblítsük át a felületet tiszta vízzel!

A vegyszerek, allergén tisztítószerek kizárásával nem csak környezetünkért teszünk sokat, de saját egészségünkért is. Nem várt tünetektől szabadulhatunk meg, bőrproblémák múlhatnak el nyomtalanul, ekcéma, allergiák, hosszú évek óta fennálló megmagyarázhatatlan bőrirritációk tűnhetnek el váratlanul. Drága vegyszeres megoldások helyett vessük be nagyanyáink fortélyait, egyszerű, olcsó, jól bevált trükkjeit. Egészségünk meghálálja.

 

Leave a comment